брифинг на ЦИК

Утре се открива предизборната кампания и ЦИК се надява участниците в нея да се държат като цивилизовани конкуренти. Надяваме се кампанията да протече в рамките на добрите нрави и толерантност, както и да се спазват противоепидемичните изисквания. Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов, предава Труд.

В близките 3 дни ще има пълна яснота дали ще могат да бъдат набавени допълнителни машини за изборите.

„Искам да ви кажа, че имаме предложение и от друга фирма – „Панов“ ЕООД, което току що пристигна, да осигури до 5 000 машини за парламентарните избори, като срокът за тяхната доставка е 1 юли. Комисията ще разгледа предложението и дали то отговаря на техническите спецификации и дали ще има време за одит на машините, обясни Томов.

Искам да ви уверя, че ЦИК и „Сиела Норма“ са в непрекъснат контакт и това, за което възникна спор, касаещ закупуването на нови устройства и по който не се стигна до споразумение, не означава, че ние сме прекратили съвместната си работа, категоричен е Томов.

Работи се по въпроса за финализиране на договора от 6 февруари за доставка на машини, нещата са във финална фаза и по този повод ЦИК изпрати две писма за изпълнение на детайли, свързани с изпълнение на договора, допълни говорителят.

Ние смятаме, че е добре да се добавят още 1500 устройства. Това обаче не означава, че ако не успеем да ги закупим, това ще доведе до провал на изборите. Буквата за закона може да бъде изпълнена и с 9600 машини“, каза Томов.

Относно гласуването в чужбина, Томов заяви, че най-много заявления за гласуване – 16363, са подадени от Турция, следвана от Великобритания, Германия и Испания, където по традиция има най-много българи.

За пръв път в чужбина ще има близо 800 секции извън страната. Решението за това да бъде взето най-късно до 18 юни, за да се облекчи процеса, обясни говорителят на ЦИК. В седмицата, която предстои, ще трябва да бъде утвърден техническият образец и защитата на бюлетината, обясни Томов.

„Няма да се стигне до хаос в чужбина. Организацията върви нормално“, увери Томов.

Условията и реда за поставените под карантина или в задължителна изолация хора, които към момента са около 25 000, също предстои да бъдат уточнени, като броят им може да бъде и двойно по-малък предвид тенденцията за стихване на епидемията, каза говорителят на комисията.

Виж още:Провал? Цялото машинно гласуване вече е под въпросНе само гласуването в чужбина, а цялото машинно гласуване е под въпрос, стана ясно след разговор в М…Jun 9 2021skafeto.com

ЦИК: Няма да преговаря за цената на втората поръчка на машиниЦИК няма да преговаря относно цената на поръчката за допълнителни машини. Това заяви в студиото на Б…Jun 5 2021skafeto.com

„Сиела Норма“ готова да преговаря с ЦИК за машините за вотаОт фирмата доставчик на машините за гласуване „Сиела-Норма“ са готови на преговори с ЦИК по обхвата …Jun 5 2021skafeto.com


loading...