радев изборите

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е поканена днес в 11 часа при президента Радев за връчване на мандат за съставяне на правителство, предава Епицентър.

Нинова обаче веднага ще върне мандата на държавния глава, в изпълнение на решението на Националния съвет на БСП, взето със 108 гласа за отказ от управлението в този момент.

„Можехме да вземем мандата и да печелим време, за да си направим пиар, но всеки загубен ден в опити за правителство означава, че Борисов остава на власт. А другата възможност – да се върне веднага мандата, е шанс за президента Румен Радев да приеме управлението на страната. При тези варианти – БСП реши да даде възможност на президента да направи служебен кабинет“, обясни след заседанието на НС на БСП лидерът на партията Нинова.

Припомняме, първият мандат отиде при партия ГЕРБ, които имаха най-много, но недостатъчно гласове за съставяне на кабинет. Те го върнаха. Вторият мандат отиде при партия „Има такъв народ“, които го върнаха веднага.

C тoвa кoнcтитуциoннaтa прoцeдурa ce изчeрпвa и мaндaтът нa 45-oтo Нaрoднo cъбрaниe приключвa.

Още днес след обяд или най-късно утре държaвният глaвa Румен Радев трябвa дa издaдe двa укaзa.

Eдиният e зa рaзпуcкaнe нa пaрлaмeнтa и зa нacрoчвaннe дaтaтa нa прeдcрoчнитe пaрлaмeнтaрни избoри. Кoнcтитуциятa изричнo упoмeнaвa, чe в тoзи cлучaй избoритe нe мoгaт дa бъдaт пo-къcнo oт 5 юли, зaявиха бившият кoнcтитуциoнeн cъдия Гeoрги Мaркoв и конституционалистът проф. Пламен Киров. Тaкa eдинcтвeнaтa възмoжнa дaтa зa прeдcрoчния вoт e 4 юли.

Втoрият укaз нa Рaдeв трябвa дa бъдe зa нaзнaчaвaнe нa cлужeбeн кaбинeт. Тoвa пък oзнaчaвa, чe нa Гeргьoвдeн Бългaрия щe ocъмнe c нoвo прaвитeлcтвo и нoв прeмиeр.

Конституцията обаче не дава указание в какъв период държавният глава може да издаде тези укази. Ако президентът реши, че не е удачно точно на Гергьовден да издава укази и по тази причини да отложи действието на указите за 7 май, тогава изборите могат да бъдат на 11 юли.

Голямата тема за обществото е какви личности е подбрал Радев за служебния си кабинет. Засега се знае, че в него няма да има нито един човек на БСП. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова “извини” дистанцирането с принципност: “БСП реши да даде възможност за качествен, професионален служебен кабинет, съставен от президента”. Освен това пленумът на БСП взе решение, че ако президентът поиска някой от БСП да влезе в състава на служебния кабинет, това може да стане след обсъждание и решение на Националния съвет на партията.

В първия служебен кабинет на Радев в началото на 2017 единствен представител на БСП беше Деница Златева.

Сигурно е, че Радев се стреми към максимално разширяване на подкрепата си, без идеологически фрагментации.

В условията на служебен кабинет на Радев ще му се наложи да представлява България на Европейския съвет, насрочен за 25 май в Брюксел. Тогава лидерите на ЕС ще проведат лична среща, за да обсъдят породената от пандемията криза, борбата срещу климатичните промени, както и напрежението с Русия.

Хаотичният начин, по който кабинетът в оставка управляваше Ковид-кризата, в съчетание с липсата на комуникационна кампания за ваксините доведоха до жалкия резултат на България: според данните на Statista страната е на последно място в Европа с ваксинирани 11,82% от населението (малка част от които с по две дози). Едва ли в двата си месеца управление служебният кабинет би могъл да подобри значително този резултат.

Безспорно най-горещата тема на Европейския съвет ще бъде напрежението с Русия. Източната граница на България – Черно море, се явява плацдарм, където Русия и НАТО демонстрират военна мощ, а разкритията за взривения в Чехия склад с боеприпаси показаха и българска връзка.

В рамките на броени седмици София изгони трима руски дипломати. До момента българският президент не е коментирал нито една от тези теми, а премиерът в оставка Борисов се ограничи до стандартното “притеснение от ескалацията на напрежението” в Черно море.

Предвид тези особености на българския политически климат и демонстрираната от Радев близост до Москва, добре е обществото да бъде известено за позицията му в Брюксел.

БСП за трети път връща управленски мандат

БСП за трети път в най-новата си история връща мандат за сформиране на правителство.

За пръв път това прави на 4 февруари 1997 г. Николай Добрев.

В бурните за страната времена след провала на управлението на Жан Виденов, довели до масови протести, вътрешният министър Николай Добрев е излъчен за кандидат за министър-председател от Висшия съвет на БСП. Решението на пленума е категорично – да се състави правителство. Улиците обаче са пълни с протестиращи, страната е на ръба на гражданска война и Добрев изрича: „Нямаме нито външна, нито вътрешна подкрепа“. В рамките на 7-дневния конституционен срок той прави трескави совалки и успява да състави проекто-кабинет, но реалната преценка, че този кабинет няма да мине през парламента и няма да получи международна подкрепа го карат да вземе историческото решение да откаже възможността за повторно управление на левицата. Двамата с новоизбрания председател на БСП Георги Първанов отиват по обяд на 4 февруари при президента (1997 – 2002 г.) Петър Стоянов, връщат получения мандат за съставяне на правителство и така спасяват страната от политическа криза с непредвидими последици.

За втори път БСП връща мандат на 13 ноември 2016 г. след президентските избори, които ГЕРБ загуби и Борисов хвърли оставка.

Тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова взе и върна веднага на президента Росен Плевнелиев втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-ия парламент. Процедурата се случи за броени минути, като Нинова заяви, че БСП настоява президентът да ускори максимално процедурата с връчването на третия мандат и възможно най-скоро да назначи служебен кабинет, тъй като бавенето не „гарантира стабилност, а обратното“. От БСП смятаха, че трябва да има бързо служебен кабинет, тъй като в последния месец правителството в оставка вземало решения, които според левицата не би трябвало – възлага обществени поръчки за над 1.4 млрд. лв., прави назначения, урежда политическите си кабинети на административни служби, прави предложения за изпращане на посланици и т.н.

Пет години по-късно Корнелия Нинова отново ще върне на президента, този път на Радев, третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Виж още:Нинова към новите партии: Късно е, колеги, за китка! Борисов се бетонира„Пет пъти предупредихме, че моделът „Борисов“ в момента се окопава. Пет пъти подадохме ръка на новит…Apr 20 2021skafeto.com


loading...