бсп марешки

БСП иска отстраняване на Веселин Марешки от поста заместник-председател на Народното събрание, съобщава Епицентър.

Това бе заявено с остра декларация на ПГ на БСП, прочетена от Кристиян Вигенин, в момента заместник-председател на НС.

Преди това депутатите от „ВОЛЯ“ направиха декларация в парламента в защита на лидера си Веселин Марешки.

Те носят бели фланелки с надпис „Аз съм Марешки“ в подкрепа на председателя на „ВОЛЯ“, който получи 4-годишна ефективна присъда за рекет и изнудване.

„Долу ръцете от Веселин Марешки“, каза емоционално Пламен Христов от трибуната в компанията на почти цялата парламентарна група на „ВОЛЯ“.

ДПС не се регистрира заради машинното гласуване, но парламентът събра кворум на косъм

С кворум от 121 депутати – точно необходимият минимум, на косъм днес започна работата на Народното събрание, където ще бъде гласуван на второ четене Изборният кодекс. Това стана, след като от ДПС заявиха, че няма да се регистрират заради отстъплението на ГЕРБ от пълно машинното гласуване.

По време на регистрацията от залата вече традиционно за новия сезон отсъстваха и народните представители от БСП, които обаче влязоха в залата, когато кворумът беше събран. Още преди дни лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че ще се върнат само за обсъждането на машинното гласуване.

Вчера правната комисия в парламента прие предложението на ГЕРБ за гласуване и с машини, и с бюлетини в секции с над 300 избиратели, като до този момент беше решено в тях вотът да бъде само машинен.

По този повод днес, минути преди 9 часа, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутати от партията дадоха извънреден брифинг. Той обяви позицията им, но не отговори на въпроси.

„Няма да се регистрираме днес в зала заради Изборния кодекс, предложенията на ГЕРБ са отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на изборите. Конкретната причина е машинното гласуване и хаосът, който се създава с промените в закона. ДПС е за елиминиране на недействителните гласове, елиминиране на субективния фактор при броене не бюлетините, елиминиране на грешките в секционните протоколи, без да се елиминира възможността за хартиено гласуване, както искат от ГЕРБ. Тези проблеми биха се решили чрез машинно преброяване на бюлетините и машинно разпечатан секционен протокол. Така наложеният проект на ГЕРБ на Изборен кодекс не решава нито един от проблемите. Напротив – създава предпоставки за хаос и фалшификации“, каза Карадайъ.

Преди дни парламентът заработи, благодарение на това, че ДПС се регистрира. Тогава от БСП ги обвиниха, че поддържат кворума.

Днес, въпреки че не се регистрираха в началото, от ДПС също заеха местата си в пленарната зала, след като стана ясно, че все пак ще има заседание. В декларация от името групата от партията предложиха гледането на промените в Изборния кодекс да се отложи за петък.

„Променяме кодекса в условия на политическа криза, разклатено доверие в Избирателния кодекс, не е ясно колко време ще функционира парламента и дали ще има време за корекции, не се вслушахте и в нито едно предложение на опозицията. Промяната, която давате вие с възможност да се гласува с бюлетина и машинно, не ликвидира нито един от проблемите. Има варианти на машинно гласуване като машинното преброяване. Умолявам ви, от управляващото мнозинство, вслушайте се този път в гласа на опозицията, защото това е в интерес на парламентаризма, на българската демокрация“, заяви Йордан Цонев, който подчерта, че промените в Изборния кодекс се правят „в условия на сериозна политическа криза“.

Със 92 гласа „за“ и 97 „против“ гласа обаче мнозинството отхвърли това предложение.
Междувременно днес лидерът на гражданската платформа „Изправи се. БГ“ Мая Манолова и нейни активисти организираха протест пред парламента също срещу решението за отмяна на пълното машинно гласуване.

Виж още:Марешки и танцът му с прокуратурата„Критикът се превърна в скъп гост: Марешки и танцът му с прокуратурата“ е анализ на Борис Митов в Св…Sep 14 2020skafeto.com

Извънредно: Марешки е осъден на 4 години затворПореден грандиозен скандал при управляващите – лидерът на ВОЛЯ и заместник – председател на 44-ото Н…Sep 14 2020skafeto.com

Марешки: Временно решение, колкото сега да излезе новината„Абсолютно съм убеден, че не съм направил нищо нередно“, това заяви пред БНР лидерът на „Воля“ и зам…Sep 14 2020skafeto.com

Осъденият Марешки: Подарявам плажа на президента – да стане олигарх и да си подаде оставката„Важното е какво ще стане на трета инстанция. Това са съдебни неща, които не разбирам – имам адвокат…Sep 15 2020skafeto.com

Извънредно: Арестуваха общинар на Марешки заради участие в банда и побойОбщински съветник от Вършец, влязъл във властта с листата на партия „ВОЛЯ“, е арестуван заради участ…Sep 15 2020skafeto.com


loading...