Корнелия абитуриентка

Драконовски глоби за отсъствия на червените депутати въведе БСП, за да осигури присъствието им в пленарната зала на парламента.

300 лв. е санкцията при две последователни закъснения за работа. 100 лв. е за неизвинено отсъствие от заседание или комисия. А за две отсъствия при поименни проверки на кворума се удържат 200 лв.

Интересното е, че в правилника за работа на червената парламентарна група има въведена и нов вид санкция – за неучастие в две важни гласувания за пленарния ден, и тя е 100 лв., съобщава “24 часа”.

Тези глоби са допълнителни към редовните, които парламентът удържа на депутатите при неизвинени отсъствия. Така червените биват глобявани два пъти за бягство от работа. А събраната в групата сума ще бъде дарявана за благотворителност.

За санкциите се разбра, след като вече повече от месец прави впечатление, че лявата част на пленарната зала е особено дисциплинирана и присъствието на депутатите от БСП в парламента е „бетон“. След като преди време сама изкара депутатите си от парламента, сега соцлидерката Корнелия Нинова е въвела строг ред. А за спазването му е назначила дори и отговорник – младият депутат Стоян Мирчев, когото колегите му вече на шега наричат “дружинния” заради неговата безкомпромисност да реже от заплатите им заради неизвинени.

На последното заседание на червената група миналия вторник обаче имало разправия заради мерките на Нинова. Сред недоволните били Валери Жаблянов, Красимир Янков, Димитър Стоянов и други депутати, които настояли глобите да паднат. Когато не ходиш на работа, не получаваш заплата, контрирала ги Нинова. Самата тя също била глобена и го приела спокойно, като заявила, че правилата са еднакви за всички и председателят не прави изключение.

Лидерката посочила и друг аргумент за необходимостта от по-строги санкции, които да осигурят присъствие в пленарната зала – закони на БСП не минали само с 3-4 гласа, а в същото време в червената група липсвали по 10-ина души. Как да обясняваме на хората, че внасяме закони в тяхна полза, а ви няма да ги гласуваме, ядосала се Нинова.

Глобите не са единственият “болезнен” подход за затягане дисциплината на левите депутати. Всеки месец се изпращат писма до местните им структури с информация за участието на всеки депутат в законопроекти, както и информация за отсъствията му без уважителна причина.

Виж още:Нинова: Да съм се договорила с Борисов? Евтин трик на ДПС да замажат истината – те управляват заедно с ГЕРБ„Лъжа е информацията, че аз и премиерът сме се договаряли за субсидиите – ДПС искат да замаскират св…Dec 5 2019skafeto.com

Борисов: Нинова, излъга за оставката! Нинова: Излъгах теб и няколко бизнесмениИзпълнили сме всички критерии за Шенген, ядосва ме, че все още не е факт. Това каза премиерът Бойко …Nov 22 2019skafeto.com

loading...