Нинова оставка

И след срещата в парламента с депутатите на левицата с премиера в оставка Кирил Петков, БСП няма да се върне в процеса на преговори за ново правителство, ако ПП не посочи друг кандидат за премиер, предава Дир.бг.

Това каза лидерката на партията Корнелия Нинова, след като вчера партията реши да замрази участието си в консултации с ПП и ДБ за съставяне на кабинет в рамките на този парламент заради изгонването на 70 дипломати и служители на руското посолство.

На разговора в стаята на групата премиерът в оставка е запознал депутатите на „БСП за България“ с целия процес на взимане на решението – кога е започнало, в какви формати и кой е участвал, уточни соцлидерката.

„Това не променя позицията ни от вчера, ще се върнем на масата за преговори, когато ПП предложи друг кандидат за премиер“, заяви пред медиите в кулоарите на НС Нинова.

„Г-н Петков каза, че днес ще събере своя Изпълнителен съвет, те ще си решат въпроса сами. Не се месим в работата на други партии, казахме, че е неприемлива кандидатурата му“, потвърди вицепремиерката.

Самият Петков няколко минути по-рано си призна грешката, заради която му се разсърдиха коалиционните партньори – а именно, че не ги е уведомил за решението си да изгони дипломатите.

„Казахме „еднолично“, защото МС, което е колективният изпълнителен орган в държавата, не е вземал такова решение. Затова казахме, че е взето по този начин, че сме научили от медиите, което е факт“, потвърди позицията на БСП Нинова.

И даде пример с решението за Македония, което вчера е било гласувано на заседанието на Министерския съвет, а министрите на БСП са гласували против.

Нинова не отговори на въпроса дали Никола Минчев като премиер, излъчен от ПП, е приемлива кандидатура за БСП.

Именно заради изгонването на 70 служители на руското посолство и консулствата на РФ у нас, БСП вчера поиска закрито заседание, на което бяха изслушани Кирил Петков и шефовете на служби за това на каква база е взето решението за отпращането на дипломатите. В искането им ги подкрепиха и от ГЕРБ, ИТН и ДПС. А след края му председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заключи, че по-скоро са останали с впечатлението за еднолично решение.

Виж още:Черен пушек и над руското посолство в СофияЧерен пушек се изви над посолството на Руската федерация в София, съобщи на сайта си телевизия Еврок…Jun 29 2022skafeto.com


loading...