Румен Радев

„БСП за България“ върна на президента Румен Радев неизпълнен последния, трети мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящето 47-о Народно събрание. Срещата на президента с представителите на БСП започна в 10:00 ч. на „Дондуков“ 2 и продължи точно 4 минути, предава Дир.бг.

Вчера по решение на Националния съвет на БСП от левицата предложиха в седмичната програма на парламента да бъде включена законодателната и управленска програма за следващите шест месеца, за да се разбере дали тя ще намери необходимата подкрепа. Лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова заяви, че ако програмата събере подкрепата на 121 депутати, за премиер ще бъде номиниран вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев и ще бъде направен опит за правителство, а ако няма подкрепа в пленарна зала, БСП ще върне мандата.

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“ проекторешението за законодателна програма на Народното събрание за следващите шест месеца беше отхвърлено от дневния ред на парламента.

Програмата беше разработена в последните седмици от БСП, „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ (ДБ), а при преговорите за ново правителство в нея са включени и предложения на ИТН. Заради изтеклия запис от заседание на парламентарната група на ДБ миналия петък (22 юли) лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че партията му се оттегля от преговорите и няма да подкрепи правителство с третия мандат.

Според конституцията, ако не се постигне съгласие за образуване на правителство и при третия мандат, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Основният закон казва още, че избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

Социалистите винят Радев за предсрочните избори

В БСП смятат, че виновен за ситуацията е също и държавният глава. „Като че ли на президента му се усладиха служебните кабинети. Президентът е съучастник в това отново да има предсрочни избори в България“, коментира зам.-председателят на червената парламентарна група Филип Попов пред БНР тази сутрин. Сходни оценки за амбициите на Радев е правила и соцлидерът Корнелия Нинова. Попов направи мрачна прогноза за бъдещото президентско управление: „Очакваме ревизия. Това е нещо, което явно от президентската институция отдавна се канят да направят, съвместно с новия проект на Стефан Янев (бивш служебен премиер, сега партиен лидер – бел.ред.).“

Според Попов изобщо не е имало реални консултации за съставяне на кабинет и всичко е било „формално и ритуално“. По думите му, ИТН, ГЕРБ и ДПС не се съобразяват с волята на българските граждани, които не искат предсрочни избори. Той смята, че ни очаква спирала от избори, като и в следващия парламент не очаква работещо мнозинство.

Още за политическата криза


loading...