Радев втори мандат

БСП се размина с президента Румен Радев по въпроса кога да се проведат парламентарните избори. В обтекаемата и витиевата позиция, с която „тупат топката“, от левицата обявиха днес, че за тях „всяка дата в законно определения срок е приемлива“. Самият Радев преди ден пък фиксира 28 март, и обяви, че най-вероятно ще насрочи вота за нея и даде ясно да се разбере, че няма да го отлага, въпреки все по-силния натиск от страна на управляващите в тази посока заради кризата с коронавируса.

По конституция изборите за Народно събрание може да бъдат отлагани до 2 месеца, което е до края на май. Те се насрочват с указ на държавния глава 60 дни преди провеждането им, а процедурата се координира между отделните институции.
„Определяне на дата за избори е конституционно правомощие на президента. За четири години никога не сме се намесвали в решенията на президентската институция“, се казва още в позицията на тясното ръководство на БСП. В същото време социалистите настояват издаването на указа да е „съобразен с епидемичната обстановка“, което няма как реално да се случи, тъй като за 60 дни ситуацията може съвсем да се промени, пише Сега.

ПОЛИТИЧЕСКИ ИНАТ

Подобна позиция застъпи и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. „Право на президента е да издаде указ за насрочване на парламентарните избори. Това обаче не трябва да става без обстановката да бъде преценена правилно. Не трябва да има политически инат, а всичко да е сметнато и да бъде в полза на народа. Вероятно целта на президента Радев е само твърдите ядра да отидат на избори“, заяви Марешки пред Нова тв.
Според него избори в края на март означават предизборна кампания през февруари и март, които не са месеци, когато хората биха участвали активно. „В този период е много студено и никой няма да си направи труда да излезе и да подаде гласа си. Това неминуемо ще доведе до много ниска избирателна активност. Примери за това могат да бъдат дадени и от съседна Румъния“, аргументира се той.

По мнението му в изборния процес са ангажирани между 60 и 70 хиляди души. „Представете си едни секции, които трудно се отопляват и не могат да се проветряват. Ако това се случи през май – прозорците могат да бъдат отворени и да не се предизвика бум на заразените“, смята Марешки.

ГЕРБ бесни на Радев, искали вот през юни

Управляващите от ГЕРБ били бесни на президента Румен Радев заради предстоящата дата на парламентарните избори, твърди Лупа.бг. Вчера държавният глава заяви, че вотът трябва да се състои на 28 март и това поднови войната между „Дондуков” 1 и 2.

Мнозинството до последно се надяваше изборите за нов парламент да се състоят в самия край на месец май, когато е последният законов срок за провеждането им. Предишният вот за Народно събрание беше на 26 март 2017 г., така че настоящият трябва да се проведе в границите 26 март – 26 май 2021 г. А докато резултатите станат ясни и се очертаят новите управляващи, на практика вече ще е юни.

Всъщност, в ГЕРБ имало гласове, които натискали директо за избори в първия летен месец – в случай че епидемиологичната обстановка се удължи безкрайно дълго.

Румен Радев от своя страна посочи първата възможна дата заради обществените нагласи и продължаващите вече пет месеца протести с искане за оставка и предсрочни избори. Тази негова позиция обаче не устройва настоящата власт, защото
през месец март впечатленията от несправянето на правителството със здравната и икономическа криза в страната ще са твърде пресни.

А това е един от основните негативи за ГЕРБ и подкрепящите го партии. Очаква се декември, януари и февруари да са най-тежки.

През зимните месеци освен коронавирус ще се вихри и грип, а това тотално ще срине и без това крехката ни здравна система. В същото време броят на безработните расте главоломно – само за последната седмица те са набъбнали с повече от 14 000 души. Икономическият колапс ще е катастрофален.

Всичко това ще срине рейтинга на властта, затова управляващите се опитват да се задържат максимално дълго. И обясняват позицията на президента с „избори по време на чума”:

„Кaк щe хoдят пo врeмe нa чумa, кoятo нямa дa нaмaлявa, кaндидaт-дeпутaтитe дa ce cрeщaт c избирaтeлитe, в кoи зaли и нa кoи плoщaди при минуcoви тeмпeрaтури, тoтaлнa изoлaция и мoр?”, опита се да аргументира управленския отпор депутатът Георги Марков. Той обаче пропуска факта, че няма каквито и да било гаранции за това, че през май вирусът ще е изчезнал.

Виж още:Симеонов за изборите на 28 март: Радев, това не ти е пролетен панаир или на Фандъкова коледния базарНасрочването на дата на парламентарните избори е задължение на президента. Все пак би било добре, пр…Dec 8 2020skafeto.com

Георги Марков: Радев е Мангъров в политиката, какви избори на 28 март?„Изборите трябва да са на 28 март. Те трябва да бъдат проведени в срок с доставени и лицензирани маш…Dec 7 2020skafeto.com

Извънредно! Румен Радев: Парламентарните избори ще са на 28 мартПарламентарните избори трябва да са на 28 март. Те трябва бъдат проведени в срок, с доставени лиценз…Dec 7 2020skafeto.com

loading...