БСП ще преговаря

БСП ще преговаря с „Продължаваме промяната“ за съставяне на правителство, след като стана ясно, че кандидат за премиер на ПП ще бъде не Кирил Петков, а Асен Василев. Това съобщи в кулоарите на парламента вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова, предава Дир.бг.

„Нашето условие, за да преговаряме с „Продължаваме промяната“, беше Кирил Петков да не е кандидат за премиер. Това условие е изпълнено. Ще разговаряме с ПП за съставяне на правителство“, обяви лидерът на БСП.

Нинова отбеляза също, че различия между политиките на двете партии със сигурност има, но това, което ги е обединило с ПП, ИТН и ДБ било желанието да се промени моделът на управление в България. Освен това казаните във видео обръщението на министър-председателя в оставка Кирил Петков приоритети за следващите шест месеца съвпадали и с тези на БСП.

„Напълно подкрепяме техните приоритети за борба с корупцията, промените в Закона за обществените поръчки, промените в КПКОНПИ – това е и част от нашата програма. Започваме да преговаряме по политики, ясно разписани този път – с ясни отговорности и срокове – нещо, което липсваше в първия мандат“, каза Нинова и отново потвърди: „Връщаме се на масата за преговори“, подчерта Корнелия Нинова и отбеляза, че БСП ще добави в преговорния процес още социална политика, достъпно здравеопазване, развитие в образованието, стабилизация на икономиката.

ИТН: Номинирането на Асен Василев е стъпка към проваляне на първия мандат

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов е разочарован от номинирането на Асен Василев за наследник на Кирил Петков на премиерския пост. В блиц коментар пред БНТ той определи предложението като „стъпка към проваляне на първия мандат“.

„Не ми се вижда като вариант за кабинет. Можеха да постъпят отговорно и да си махнат личното его. Ако има достатъчно експерти, както твърдят, сред тях има хора, които биха били много по-приемливи. Така че, според мен, това е техен ход към проваляне на първия мандат“, каза Тошко Йорданов в първия коментар на представител от ИТН.

Председателят на ПГ на ИТН отказа да отговори дали биха приели мандат от президента.

„Отговори напред не мога да дам. Да стигнем дотам. Нека да дойде този момент и тогава ще отговорим“, каза той.

По думите на Тошко Йорданов, ако беше предложен Никола Минчев, отношението на ИТН щяло да е различно.

„Можеше да има поле за разговори и да търсим управленска формула. Ние оттеглихме доверието си от тази коалиция заради Кирил Петков и Асен Василев. Заради политиките, които провеждаха и заради нарушаването на коалиционното споразумение от тях двамата и заради лоша финансова политика. И сега как с тях? Ако искаха да има нормално коалиционно управление и да взимаме решенията заедно, трябваше да постъпят по друг начин. Тези двамата не могат да си представят да не са във властта“, заключи Йорданов.

В отговор на въпрос дали от групата на ИТН ще има още отцепници, той отговори, че няма представа.

„При нас хората са по-свободни, независимо дали ми харесва или не“, завъши Йорданов.

Още за политическата криза


loading...