Нинова

БСП стопира всякакви преговори с „Продължаваме промяната“ за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент заради решението на министър-председателя в оставка Кирил Петков да изгони 70 руски дипломати. Това бе решено на извънредно съвместно заседание от Изпълнителното бюро и парламентарната група на левицата, предава Дир.бг.

Пред журналисти лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова бе категорична, че решението за изгонването на руските дипломати е безпрецедентно и е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. По думите й това решение е взето абсолютно еднолично от премиера и няма такова решение на Министерския съвет.

„За нас то е абсолютно неприемливо и по начина, по който е взето и по съдържанието му. Всеки, който твърди, че има решение на Министерски съвет, като например вицепрезидента Йотова, да го докаже. Не е обсъждано и взимано такова решение в МС. От много години БСП се бори за правова държава и силни институции. Настояваме въпросът да отиде там, където му е мястото. Искаме закрито заседание на Народното събрание и изслушване на шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и предоставил може би до този момент само на премиера в оставка Кирил Петков“, категорична бе Нинова.

Вицепремиерът и лидер на БСП определи изказването на Румен Радев от тази сутрин, като „изключително тревожно“.

„Ако държавният глава не знае за такъв доклад от ДАНС, то нещо категорично не е наред в държавата. ДАНС изготвяйки такива доклади трябва да ги изпрати на президента, на председателя на Народното събрание и на премиера. Шефът на ДАНС се назначава от президента, не може държавният глава да не знае, ако има такава информация от службите. Най-уместно е президентът веднага да свика КСНС. За пореден път Кирил Петков взима еднолични решения по въпроси, които много сериозно засягат националната политика – и вътрешна и външна. Досега проявявахме толерантност и разбиране в името на общата цел – промяна на модела на управление на България. Но тъй като това е поредното такова решение, ще се върнем на масата за преговори само, ако „Продължаваме промяната“ предложат друг кандидат за министър-председател, а Петков поеме отговорността за това си поведение досега“, добави Нинова.

Виж още:България гони 70 руски дипломатиБългария отзовава 70 руски дипломати, съобщи премиерът Кирил Петков. По думите му те са идентифицир…Jun 28 2022skafeto.com

Кирил Петков решил да изгони руските дипломати във влакаИстината е, че това е лично решение на Кирил Петков и то му е хрумнало, докато пътуваше във влака за…Jun 29 2022skafeto.com