бузлуджа ремонт
Снимка: Sam Hermans, wiki commons

„Нещата са много по-голям проблем и аз се надявам скоро да имаме Народно събрание, където ще предложа комисия по въпроса за така нареченото дисонантно или противоречиво национално наследство в монументалното изкуство и дори в архитектурата. Една комисия трябва да прецени кое е история и кое носи лошия спомен. Има паметници, които не отговарят на историческата истина в България“, каза за БНР служебният министър на културата Велислав Минеков.

Той съобщи, че по предварителни изчисления основен ремонт на паметника на Бузлуджа е възможно да струва около 35 милиона лева.

„Дайте сега да решим кой дава тези средства, но да речем, че се намира фондация, която дава средствата и Бузлуджа е възстановена до някакво музейно ниво, но продължаваме нататък и какво става – кой ще обслужва Бузлуджа. Имайте предвид, че тя е построена на място, което е недостъпно около 5-6 месеца в годината.

Кой ще остави нещата в състояние, което е относително добро след един основен ремонт, поддръжка, кой ще се грижи, каква ще бъде печалбата от един такъв ремонт. Това ще бъде отново оставено в ръцете на държавата с всичките милиони, с цялата поддръжка“, допълни в предаването „Хоризонт до обед“ министър Минеков.

35 милиона лева излиза ремонта на паметника на Бузлуджа 35 милиона лева излиза ремонта на паметника на Бузлуджа

Министър Велислав Минеков съобщи, че за 2021 година предвидените бюджетни средства за консервация и реставрация са около 3 милиона лева, но исканията са за 9 милиона лева.

35 милиона лева излиза ремонта на паметника на Бузлуджа

„Ако имаме някакъв нормален бюджет, може да се работи по съвсем друг начин. Другото е, че много често тези искания за консервация и реставрация на архитектурни обекти са искания от общини, които можем да определим като богати. Точно в този пример Казанлък не е богата община. Нека да помислим за бюджета – този бюджет, който аз наследявам, е абсолютна мизерия.

35 милиона лева излиза ремонта на паметника на Бузлуджа

Аз настоявам бюджетът да се покачи поне двойно за следващата година и ще настоявам това и пред бъдещия парламент и пред депутати“.

35 милиона лева излиза ремонта на паметника на Бузлуджа

В края на юли е проведена конференция, посветена на дисонантното културно наследство, съобщи за „Хоризонт“ архитект Емилия Кълева, главен асистент в Катедра „История и теория на архитектурата“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

35 милиона лева излиза ремонта на паметника на Бузлуджа

„Там всички експерти се обединиха около идеята, че противоречивостта може и трябва да се разглежда като ресурс не само като разделител, не като причина против запазването на такива обекти, а като причина сериозно да обмислим какво ни носят те като позитив и познание на самите нас и аз вярвам, че това е ключът към разказа за разказа за Бузлуджа“.

35 милиона лева излиза ремонта на паметника на Бузлуджа 35 милиона лева излиза ремонта на паметника на Бузлуджа 35 милиона лева излиза ремонта на паметника на Бузлуджа 35 милиона лева излиза ремонта на паметника на Бузлуджа 35 милиона лева излиза ремонта на паметника на Бузлуджа 35 милиона лева излиза ремонта на паметника на Бузлуджа 35 милиона лева излиза ремонта на паметника на Бузлуджа 35 милиона лева излиза ремонта на паметника на Бузлуджа

Вижте още:
Архитектът на Бузлуджа погреба и двете си жениАкад. Георги Стоилов е сред най-известните български архитекти. На 92-годишна възраст той продължава…Aug 20 2021skafeto.com

Стефан Вълдобрев и „Уикеда“ спасяват чинията на БузлуджаПопулярни музиканти и групи, сред които Стефан Вълдобрев, „Уикеда“, Иван Шопов, Оги 23 и Мила Робърт…Jun 14 2021skafeto.com

Архитект, автор на чинията на Бузлуджа, планира небостъргачи в Пекин и Москва, поне 2 пъти по-високи от тези в Дубай!Понеже ще говорим за проектиране на гигантски небостъргачи, то като отправна точка за сравнение ще в…Aug 11 2017skafeto.com


loading...