Булгаргаз

„Булгаргаз“ иска с още 6% поскъпване на цената на природния газ за септември.

Така синьото гориво ще достигне до рекордната цена от 315.61 лв./MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това показва справка на сайта на КЕВР, предаде Нова тв.

В ценовото заявление на „Булгаргаз“ са включени доставките на газ от Азербайджан, които в момента са единственият ни дългосрочен контракт, и доставки на втечнен газ.

На 12 август компанията купи и газ чрез търг през Газовия хъб „Балкан“, но тези количества не са включени в ценовото заявление, което беше подадено в законовия срок до 11 август.

На 12 август КЕВР утвърди цената на природния газ за текущия месец в размер на почти 298 лева за мегаватчас. Спрямо цената през юли увеличението е с рекордните 60 на сто.

От страницата на КЕВР разбираме, че „Булгаргаз“ е подал заявление за цена за месец септември – за продажба на крайните снабдители и на онези, които имат лиценз за производство и пренос на топлинна енергия.

Общественият доставчик предлага 315,61 лева/MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Така заявената цена е с почти 6% (5,95%) по-висока от утвърдената неотдавна от КЕВР цена за август от 289,89 лева/MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Предстои в края на месеца КЕВР да утвърди септемврийската цена, но тя едва ли ще се различава от заявената; преди това самата компания отново може да я ревизира – позовавайки се на повишението на цените на европейските газови пазари.

Регулаторът обясни, че основната причина за високия ръст на цената за този месец е поскъпването на суровината заради войната в Украйна.

В момента на нидерландската борса TTF цената на септемврийските доставки надхвърля 211 евро за мегаватчас.

Стремим се да осигурим газ на цена, която хората могат да си купят и индустрията – да работи, коментира от своя страна служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на посещение в Мини „Марица Изток“. Той уточни, че в момента се водят активни преговори с всички терминали за втечнен газ в региона, за да се осигурят слотове за танкерите с газ от Cheniere, договорени от кабинета „Петков“.

Ако това не може да стане, ще бъде направен анализ на нужните количества и цената, която може да си позволи индустрията, и ще се търсят разговори с „Газпром“, стана ясно от думите на Христов.

Още от България


loading...