бум на кърлежи

Експертите отчитат бум на активността на кърлежи в цялата страна. Много хора вече са пострадали от тях.

„Сезонът е най-подходящ за активността на кърлежите. Това е нормално и е свързано с времето. Когато е по-хладно и влажно има много кърлежи, когато е сухо и топло няма”, обясни проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите й когато се затопли по-трайно, активността на кърлежите ще намалее. Вторият бум се очаква на есен, през септември и октомври.

От Skafeto.com ви припомняме, че освен лаймска болест, кърлежите причиняват и няколко вида трески, с висока температура и отпадналост.

През последните години проблемът с кърлежите е сериозен и не трябва да се пренебрегва. Има ги почти навсякъде. Могат да бъдат активни почти целогодишно, и са особено концентрирани във високите треви, папратите, ниските храсти и гористите местности, особено местообитанията на сърни и елени, както и районите на паша на домашни животни.

Кърлежите са основните преносители на болести по хората, изпреварени само от комарите в световен мащаб. Заболяване не предизвиква самото ухапване на кърлежа, а токсините, секретите, или микроорганизмите, които се пренасят чрез неговата слюнка.

Иксодовите кърлежи (Ixodidae) са важни, защото те са основните преносители на болести по хората. Познават се по твърдата обвивка, която имат. Обикновено те се прикрепват към гостоприемника, и се хранят в продължение на часове, до дни. Пренасянето на болестта обикновено става  към края на храненето, когато кърлежът е пълен с кръв.

Най-често пренасяните от кърлежи болести по хората са:


В България има 38 вида Иксодови (пасищни) кърлежи. Най-опасният е от Род Ixodes- Ixodes ricinus L.

Внимание: Бум на кърлежи!
Разпространен е в Европа и е един от доминиращите пасищни видове почти в цялата страна. Той е относително по-дребен, с дълго хоботче. Видът е тригостоприемников. Възрастните индивиди паразитират върху едри бозайници – крави, кози, сърни, елени, биволи, коне, кучета и др. Ларвите и нимфите паразитират по дребни бозайници, най- вече мишевидни гризачи. Този род кърлежи има ясно изразена антропофилност и две-три годишен цикъл на развитие.

Обитава места с по-високо съдържание на влага – покрайнини на гори, храсти, висока тревна растителност и др. Това обуславя по-широкото му разпространение в предпланинските и планински райони на страната. През последното десетилетие се наблюдава навлизането на вида в населени места – градини, паркове, зелени площи около жилищни и други постройки, вилни зони, къмпинги и др.

Преносител е на вируса на кърлежовия менингоенцефалит, на причинителя на Лаймската борелиоза, на ерлихии, участва в разпространението на туларемия, носител е на C.burnetii и др.

Вижте още:
3 растения ни помагат срещу кърлежи, мухи и бълхиС лятото идват освен хубавите моменти с почивки и пътувания, също така и неприятните с различни доса…Aug 2 2019skafeto.com

Д-р Кантарджиев разби най-големия мит за ваденето на кърлеж и предупреди какво не бива да се прави в никакъв случайКолкото по-малко престоява кърлежът в кожата, толкова повече вероятността да пренесе инфекция е по-м…May 9 2018skafeto.com

Използвайте този хитър трик, за да не пострадате от кърлежиНа всеки му пее душата, когато навън са раззелени и пролетта най-накрая изгони зимата. Особено на те…May 15 2017skafeto.com

Внимавайте с ухапванията от кърлежи, защото последствията могат да са фатални!Регистрираните инфектирани вследствие ухапване от кърлежи през тази година са с близо 20% повече в с…Aug 22 2017skafeto.com


loading...