бургас траур

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Утре в Бургас ще е ден на траур в памет на загиналите полицаи, заяви кметът на Бургас Димитър Николов, който посети мястото на трагичната катастрофа, предава Дир.бг.

„Денят в Бургас започна тежко и трагично. Загинаха двама наши полицаи, доблестно изпълнявайки служебния си дълг. В моите очи те са герои и искрено изказвам съболезнованията си към техните близки“, каза кметът на Николов.

Йордан Илиев на 31 г. и старши полицай Атанас Галев на 43 г. са двамата полицаи, които загинаха тази сутрин след като патрулната им кола беше помляна на кръстовището на „Трапезица“ в Бургас при опит да спрат автобус с нелегални мигранти. По-младият от загиналите полицаи очаквал с нетърпение сватбата си. Двамата се включили в преследването на автобуса след като не спрял последователно на два контролно-пропускателни пункта на „Гранична полиция“.

Двамата полицаи са служители в Първо РУ-Бургас.

И двамата са млади хора, поставили кариерата си над всички, каза журналистът Катя Касабова, която лично ги познава. 31-годишният Йордан Илиев е годеник на нейна колежка – криминална репортерка от сайта „Флагман“.

„Аз лично познавах Йордан Илиев, който още не е навършил 30 години и вярваше, че има бъдеще и ще се развие в системата на МВР. Той е годеник на наша колежка от редакцията – криминалния ни репортер Светослава Екидерова. Драмата е страшна, тя е ей там в момента, шокирана, а аз дори нямам достъп до нея. Познавам Йордан, семейството му, знам с какво образование беше и как се стремеше да израсне в системата. Същото се отнасяше и за старши полицай Атанас Галев от Първо РПУ. Тези млади мъже можеха и да не помогнат с толкова голяма скорост и такава всеотдайност на колегите си, които са гонили автобуса откъм Созопол. Според мен Йордан и Атанас са идвали от бул. „Сан Стефано“ и са опитали да пресрещнат автобуса, когато са пометени. Загубата за МВР е огромна, тъй като хората, които познаваха тези двама полицаи, могат да потвърдят това, което казвам аз“, каза Катя Касабова пред БНТ.

След два месеца Йордан Илиев е щял да премине на по-висока длъжност в отдел „Криминална полиция“ заради доказани качества, само за последните три месеца е награждаван три пъти за проявен героизъм. Тази нощ той изобщо не е трябвало да бъде на работа, поел е извънредно дежурство в друго отделение, в което не са достигали патрулните полицаи, предаде „Флагман“.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев определи действията на шофьора на автобуса с мигранти, който катастрофира и уби двама полицаи, като „съзнателен целенасочен умишлен акт“. По думите на Чинев в случая не може да се говори за действие по непредпазливост.

По границата са предприети активни действия от МВР, включени са сили на Българската армия, както и дронове, увери Станимир Станев в предаването „Преди всички“.

Виж още:Трагедията в Бургас: Има двама задържани чужденци, МВР разследва свои, замесени в трафикаВътрешният министър Иван Демерджиев заяви пред медиите в Бургас, че в МВР се работи за издирване на …Aug 25 2022skafeto.com

Трагедията в Бургас: Става въпрос за „съзнателен, целенасочен и умишлен акт“Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев определи действията на шофьора на автобуса с мигранти, кой…Aug 25 2022skafeto.com


loading...