България гръцката авиация

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

България е поискала въздушното ни пространство да се охранява от гръцката авиация, пише „Катимерини“. Гръцкото издание твърди, че ние сме четвъртата балканска страна, която е поискала охрана от гръцки военни самолети. София и Атина са преговаряли за охрана на българското въздушно пространство за три месеца.

Искането е било обсъдено на среща на Алианса и на дипломатическо ниво. До момента коментар върху подобен сценарий не е направил нито служебният отбранителен министър Димитър Стоянов, нито наследникът му на поста Тодор Тагарев.

Военните самолети на България са ограничен брой и капацитетът им не може да покрие всички изисквания за охрана, особено в период на война в Украйна, според гръцките коментари. Факт е, че двигателният ресурс на съветските изтребители МиГ-29 е към своя край, а единствената възможност за ремонта им е в Полша при определени условия, обсъждани от предишното ръководство на МО.

Чак през 2025 г. се очаква България да получи първия от поръчаните нови самолети F-16 Block 70 след значително забавяне на процедурата заради ковид пандемията.

Другите страни, отправили искане за охрана от гръцката авиация са Албания, Черна гора и Северна Македония, също страни-членки на НАТО с известни затруднения в обезпечаването на бойната си авиация.