цената на водата

Жители на Калофер са поредните, които се оплакват от лошото качество на питейната вода. Оказва се обаче, това е голям проблем на много места в България.

Според учени чешмяната вода у нас съдържа най-много вредни елементи в сравнение с останалата част на Европа. При норма от 5%, отклонението на микробиологичните показатели на водата у нас е 15 %.

Водопроводните станции още повече замърсяват водата, тъй като тръбите са от желязо. Освен това водата се хлорира и се обработва с алуминиев сулфат. Така тя се оказва 20 пъти по-мръсна от чистата кладенчова и изворна вода. Според данни на Световната здравна организация, съдържанието на мед трябва да е един милиграм и не повече, а при нас е 2 милиграма. Същото е с канцерогенния елемент кадмий – той уврежда силно бъбреците.

Изследвания сочат, че най-мръсна вода пият в Ямбол, Сливен, Монтана, Бургас, Пловдив, Враца, Кърджали, Перник и Кюстендил. В Плевен и Монтана тръбите били най-мръсни и отровни. Многото нитрати във водата са изключително вредни за кърмачета и децата. При по-големите пък може да причини и заболяването гуша.

По думите на доц. Галя Бърдарска, председател на Сдружение „Глобално партньорство по водите-България“, в някои селища в Хасковска област питейната вода е с 3-4 пъти над нормата за уран. Наскоро обществеността получи информация и за замърсяването с арсен на водоизточниците в селища на област Монтана, което е от години.

В някои населени места като Перник пък многократно са откривани ентерококи, които са опасни и могат да причинят сериозни инфекции.

Учените са направили открития, които им дават основание да твърдят, че питейната водопроводна вода е един от основните фактори, влияещи на продължителността на човешкия живот. За 60 години човек изпива поне 60 кубически литра вода – около две цистерни. И ако тази вода съдържа отпадъци, мръсни съставки, тя преминава през нашия организъм. И естествено, това не остава без следа.

Основното решение в случая с мръсната вода е подновяване на тръбите и изграждането на инсталации за пречистване. Повечето пъти обаче това се прави на парче и некачествено.

Как да намалим вредното влияние на мръсната вода?

Химически отпадъци се натрупват по нашите кости, кръвоносни съдове и капиляри и малко по малко ни убиват. Активният въглен, независимо дали е на хапчета или прах, е най-сигурното средство за борба със замърсителите. Такъв може да се купи от аптеката. Той няма никакъв вкус, разтваря се във вода или се пие като хапчета. Въгленът детоксикира организма, облекчава дори при язва, гастрит и стомашни проблеми.

Каните с филтър от активен въглен пък са най-модерното средство. Те са удобни за ползване и със сигурност ще подобрят качеството на водата.

Сребърните йони се справят перфектно с пречистването на водата. За целта поставете лист или парченце сребро на дъното на подходящ съд. Един ден е достатъчен, за да се изчистят всички бактерии. Предимството на сребърната вода е, че тя се съхранява по-дълго и не губи свойствата си.

Вижте още:
Бил Гейтс пие фекална вода, за да изпробва нова технология (Видео)Бил Гейтс изпи чаша вода, филтрирана от човешки фекалии, за да покаже технологията, която според нег…Feb 22 2021skafeto.com


loading...