Християн Стоянов и Ружди Ружди
Християн Стоянов и Ружди Ружди

България отново зае челни позиции в спортни дисциплини благодарение на две млади надежди, пише сайтът uspelite.com. Християн Стоянов и Ружди Ружди са двамата българи, които спечелиха златни медали от Световното първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания в Дубай.

Християн Стоянов грабва златото в Дубай в категория T46 на 1500 метра бягане с европейски рекорд и рекорд на шампионатите – 3:50.87 минути. 21-годишният младеж от Габрово е носител на златния медал от Европейското първенство в Берлин през 2018 г. Първото място от световния шампионат е сбъдната мечта за него, тъй като преди 2 години в Лондон той завърши с бронз.

Ружди Ружди стана първенец в категория F55 – тласкане на гюле, с резултат от 12.25 метра. 28-годишният русенец е световен рекордьор и носител на злато от параолимпиадата в Рио през 2016 г. Титлата в Дубай завоюва след като изпревари с 3 см поляка Лех Стоутман и с 10 см сърбина Небойша Дурич.

Златото от тази дисциплина е в неговите ръце за трета година, като другите два пъти са през 2015 г. в Доха и 2017 г. в Лондон. Ружди е носител и на олимпийска титла от 2016 година в Рио де Женейро, както и на други 4 европейски титли.

Ето какво написа Стоянов в своя фейсбук профил:

“Световното първенство за мен приключи.

Всичко премина по план.

Всяко едно от момчетата, с които бягах, беше подготвено. Те са тренирали не по-малко от мен, отдали са се не по-малко от мен и са мечтаели да бъдат шампиони не по-малко от мен.

Леката атлетика е индивидуален спорт, но за да изкачиш върха са нужни хора, които да ти помагат с огромния товар, който трябва ежедневно да носиш. Тези хора са моят екип и ми помогнаха да достигна този връх!

Екипът се състои от:

– Семейство, което в добро и лошо да бъде с мен.

– Любим човек, който да ми вдъхва увереност, дори когато греша.

– Приятели, които да бъдат моята опора в трудни моменти.

– Треньор, който да вярва в мен повече отколкото аз в себе си.

– И всички вие, които някога сте били, сте и ще бъдете част от моя живот и сте ме изградили като спортистът и победителят, който съм в този момент.

Чрез всичко това доказваме, че силата ни е когато сме обединени и се подкрепяме!

Ружди Ружди също го направи и то за пореден път!

Останалите параолимпийци на които им предстои старт през идните дни също ще го докажат.

Дерзайте, габровци!

Дерзайте, българи!“

Още:
Златен медал за Ангел Русев на европейското първенство в БукурещЩангист номер 1 в България за 2018 година Ангел Русев спечели злато на Европейското първенство по вд…Oct 19 2019skafeto.com

Българският ансамбъл спечели златен медал на обръчи и бухалки в Минск Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели златен медал във финала на обръчи и бухалк…Aug 18 2019skafeto.com

Браво: Световно признание по математика за наш ученик!Димитър Чакъров е само на 19 години, но умът му далеч изпреварва възрастта. На Международната изслед…Nov 12 2019skafeto.com


loading...