Петков българската позиция

Не мисля, че Русия може да си позволи да изгуби целия Европейски съюз. Твърдата първа крачка на България помогна на целия Съюз да вземе същата твърда позиция.

Това коментира премиерът Кирил Петков във връзка с доставките на газа и плащанията в рубли, предаде Нова телевизия. Той добави, че е получил поздравления за българската позиция от много европейски лидери.

„Путин много би се радвал, ако България беше приела неговите условия. Това би показало, че първата държава от ЕС вече се е поддала на това извиване на ръце. Това му беше първата задача. Другото като цел, може би, беше, че ако не се поддаде и цените на газа се качат много – българското правителство да падне. Това би дало много лош сигнал към другите европейски страни. За наша радост, нито едното не се случи”, обясни Петков.

Според премиера България е показала ясна позиция по въпроса с газа. Той беше категоричен, че правителството ще продължи да отстоява интереса на страната ни. „Ние не сме срещу някого, но сме за спазването на договорните отношения. Никой едностранно не може да си претендира някакви условия. Правителството в този състав няма намерение да се поддава на чужд натиск”, посочи министър-председателят.

На въпрос по темата за Северна Македония министър-председателят ясно подчерта, че не поема никакви ангажименти самостоятелно, без позицията да е обсъдена на коалиционен съвет и решение в Народното събрание. Коментарът му дойде относно позицията на еврокомисаря Оливер Вархеи, който очаква България да даде зелена светлина за РСМ до дни.

Виж още:Кирил Петков: Пълна проверка на „Южен поток“! МС: Премиерът нещо се е объркалПремиерът Кирил Петков е объркал газовите проекти на наша територия по време на изявлението си преди…May 12 2022skafeto.com

Кирил Петков пред „Ню Йорк таймс“: Щом бедна България се изправи срещу Путин, всеки може„Ако най-зависимата от Русия държава с най-ниския БВП в ЕС може да си позволи да се изправи срещу Пу…May 12 2022skafeto.com

Петков пред румънска медия: Решил съм, че бъдещето на Северна Македония и Албания трябва да е в ЕС„Не мога да съм отговорен за нищо в такъв случай. Решил съм, че бъдещето на Северна Македония и Алба…May 11 2022skafeto.com


loading...