българия северна македония

България подкрепя преговорната рамка за присъединяване на Албания към Европейския съюз, но не и тази за Северна Македония. Това обяви на брифинг във Външно министерство министър Екатерина Захариева относно позицията на България по точка „Разширяване“ на Съвета на външните министри на ЕС, предава Дир.бг.

Според нея предложеният проект не отразява българските искания и не може да бъде отразен в настоящия си вид. Позицията на България се основава върху рамковата позиция на парламента.

„Тя е известна в публичното пространство над една година, както на колегите и от Северна Македония. Настоявахме да залегнат три основни условия – придържане към формулата за езика от 1999 година, пътна карта за изпълнение на договора, както и че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България. Все още тези условия не са включени в проекта за преговорна рамка“, обясни Захариева.

Вицепремиерът изтъкна, че трите условия, поставени от София, не са спазени от Скопие. Тя подчерта:

„Готови сме да продължим преговорите, когато има готовност за компромиси от другата страна“.

Екатерина Захариева е припомнила на днешния съвет как по време на българското председателство страната е положила огромни усилия да върне на дневен ред темата „Разширяване на ЕС“.

„Ако на масата на ЕС има нерешени двустранни въпроси, каквито има между някои държави членки, това няма да направи Съюза по-силен. Мисля, че постигането на добросъседство е от интерес преди всичко на гражданите на страната кандидат“, заяви външният ни министър.

Виж още:Захариева: Северна Македония в ЕС, когато е готоваРепублика Северна Македония ще има място в Европейския съюз тогава, когато тя е готова. В момента Бъ…Nov 17 2020skafeto.com

Костов: Примитивният национализъм няма да реши казуса с Македония (Видео)Военният министър Красимир Каракачанов печели популярност с примитивен национализъм, карайки се на с…Nov 14 2020skafeto.com

loading...