България снаряди от натовски калибър ЕС производство на боеприпаси

Въпреки официалните твърдения от времето на последното служебно правителство на президента Румен Радев, че България няма да даде ново оръжие на Украйна, от месеци на наша територия се произвеждат снаряди от натовски калибър, които след това отиват в нападната от Русия страна – макар военните ни заводи да твърдят, че все още не са усвоили този вид изделия.

Това става ясно от разследване на специализирания военен портал Defense One, за което пише money.bg.

Българският военно-промишлен комплекс е в голямата си част създаден и развит по времето на Варшавския договор. Поради тази причина и артилерийските снаряди, произвеждани през годините у нас, са от съветски калибри, например 152 милиметра.

Те не са съвместими с оръдията, използвани от натовските страни.

Именно такива системи обаче Украйна започна да внедрява в своята армия след 2014 г. В момента те са в интензивна употреба, като според Defense One по руските сили

всеки месец се изстрелват по 240 000 снаряда – САЩ произвеждат толкова за цяла година.

Затова и Вашингтон с помощта на частни подизпълнители търси други източници на боеприпаси за украинската армия.

Най-големият рамков договор за доставка на артилерийски снаряди беше подписан между американската армия, гиганта Northrop Grumman и по-малката компания Global Military Products с начална дата на доставките през март.

Defense One разполага с вътрешен документ от Федералната система за обществени поръчки, според която именно Global Military Products ще получат по-голямата част от парите – 402 млн. долара, а снарядите ще дойдат от България.

Началото на изпълнението на договора е в края на януари 2023 г. По това време служебен премиер е Гълъб Донев, назначен от президента Румен Радев.

С 402 млн. долара могат да се купят до 800 000 снаряда.

И най-подкрепящите Украйна политици и експерти у нас до момента твърдяха, че България не може да помогне на Украйна с артилерийски снаряди. Причината – производството на изделия с калибър 155 милиметра е само „в експериментална фаза“. Тази теза защитава и новият военен министър Тодор Тагарев.

Това очевидно се разминава с документите по сделката, която очевидно е била реализирана като формален експерт за САЩ, отбелязва онлайн изданието.

Български официални представители са посочили на Defense One две родни компании, които

експериментират с натовски калибри – ВМЗ Сопот и „Трансмобил“. Те рекламират такива снаряди на сайтовете си.

В случая на ВМЗ 155-милиметровият снаряд е в секцията с концептуални модели и от завода са заявили за Defense One, че не са в състояние да го произвеждат на този етап. В случая с „Трансмобил“ това изделие е поместено сред останалата продукция на компанията. Тя не е върнала отговор на запитванията на американската медия.

Global Military Products не е компания без история. Създадена през 2013 г., според медийни разследвания, тя е снабдявала с българско оръжие сирийските бунтовници, като Пентагонът ѝ е плащал по около 34 млн. долара годишно в периода 2016-2021 г.


loading...