Фолксваген скандал България VW завод

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Германският автомобилен гигант Volkswagen потвърди, че окончателно се отказва от идеята да отваря нов завод в Източна Европа – мащабната инвестиция, за която България се състезаваше заедно с Турция. В интервю за Automobilwoche ръководителят на групата Херберд Диес е потвърдил, че компанията ще направи мащабно вложение във вече съществуващата си база в Братислава вместо това.

По неговите думи групата е трябвало да преоцени необходимостта си от допълнителен производствен капацитет заради пандемията и в крайна сметка ръководството ѝ е решило, че не е необходимо отварянето на нов завод, пише Autonews Europe.

Вложенията ще бъдат насочени към изграждането на нова производствена линия в Словакия, където ще се произвеждат повечето премиум SUV модели.

В момента там се правят VW Touareg, Audi Q7 и Porsche Cayenne, както и VW Up Skoda Citigo Seat Mii. Първоначалната идея беше германският лидер да отвори нов завод в Източна Европа, където да се правят следващото поколение модели VW Passat Skoda Superb към 2022 година.

Първоначално България също беше разглеждана за възможна дестинация, но по-късно стана ясно, че от групата са избрали за базата турския град Измир.