българи колцентрове

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Все повече млади българи, работещи в колцентрове, биват арестувани у нас с европейски заповеди за арест, а след това са екстрадирани в Германия и съдени за финансови измами. От 2017 г. в България са проведени повече от 10 акции на германската прокуратура в колцентрове на израелския гражданин Гал Барак, наричан Вълка от София (Той е сочен за ключово звено в схема от компании по цял свят, занимаващи се с предимно криптовалути. Те мамели инвеститори и са нанесли щети за стотици милиони долари на десетки хиляди хора – б.р.).

Разследването е в ръцете на германските прокурори и до момента са арестувани 15 български граждани, а делото на 16-ия в момента тече у нас, установи разследване на Богдана Лазарова, част от което вече излъчи БНТ (целият филм ще е от 22 ч. утре).

Много млади хора у нас биват въвлечени в индустрията с тези колцентрове и подлагани на манипулация, без да знаят. Накрая се оказват арестувани и обвиняеми. Измамата се състои във фалшиви инвестции: работещите в колцентровете обещават на клиентите, че ще инвестират парите им във финансови инструменти и те ще се удвоят или дори утроят. Но всъщност получените средства се източват в офшорни сметки.
Разследването на БНТ дават пример с един от българите, който бе екстрадиран в Германия през 2021 г. в Германия, а през декември 2022 вече е осъден на 4 г. и 3 месеца затвор. Той казва, че е започнал работа в колцентър като ученик в 12-и клас. Дали им скриптове с готови сценарии, по които да говорят пред клиентите. Скоро младежът станал мениджър на „conversion екипа“, но изведнъж фирмата се преобразувала в нова – явно защото е станала подозрителна. Тогава българинът е арестуван.

Само прокуратурата в Бавария разследва за измами между 300 и 400 платформи – т.е. над 50 колцентъра, в които работят минимум по 100 души. Това означава, че под риск от разследване са минимум 5000 българи, които работят в колцентрове. Този брой обаче вероятно ще нарасне, казва авторът Богдана Лазарова.

„Установих и показвам, че има разследвания още в германските градове Саарбрюкен, Кобленц и Щутгарт, както и в Испания. Ще можем да умножим по 4-5 числото“, казва тя.

Какво твърдят немските прокурори?

Че България се е превърнала в „Мека на колцентровете“. Гал Барак е ръководил европейската структура на тази финансова пирамида от нашата страна. В целия филм БНТ ще покаже триадата, която е на върха на цялата пирамида и какво точно се е случило с нея.

Немските прокурори казват, че от България схемата се ръководи най-лесно, защото тук има добре подготвени младежи, говорещи по няколко езика без акцент. Това била една от причините, но има и други, които прокурорите премълчават.

„Тези колцентрове и тези момчета работят напълно легално. Те не могат да заподозрат, че има нещо престъпно. Но много скоро след това научават и идва въпросът за избора – дали ще останат за заплати и бонуси, или ще се спасят от престъпната структура. Повечето остават на работа, за съжаление“, казва авторката на разследването.

Според нея 80% от младежите у нас, включително такива, които нямат висше образование, работят в колцентрове. Една част от тези центрове се оказват откровени финансови пирамиди.

Въпросът, който изниква, е защо не се разследват хората, които стоят на най-високото ниво в пирамидата? „Защото това е видимата част – казва авторката на разследването. – Тези хора се установяват например по IP адрес. Може да се установи от кой колцентър е направено обаждането. Част от пострадалите от измамата в Германия са си правили записи на телефонните разговори накрая, когато са се усетили, че всичко е измама. По тях се сравняват гласовете. Има начини прокурорите да разберат кой участва. Но има поне 2-3 нива нагоре – има арестувани, разследвани и някои осъдени от по-високите нива. Има и неосветлени сектори от схемата“, казва Лазарова.

Още от България