българската софтуерна индустрия 2021
Снимка: olia danilevich from Pexels

2021 година може да бъде една от най-успешните за българската софтуерна индустрия, като за всички 12 месеца ръстът ще бъде в рамките на 20-25%. Това прогнозира Георги Брашнаров, който е член на консултативния съвет на Българската асоциация на компаниите от сектора (БАСКОМ) и главен изпълнителен директор на „Немечек България“.

По неговите думи всички отделни направления на технологичния сектор у нас се развиват бързо, но към момента най-печеливши са насочените към финтех и гейминг фирми.

Брашнаров акцентира върху това, че индустрията в България е основно насочена към износ към Западна Европа и Щатите.

„Миналата година също беше до някаква степен успешна, но не я отчитаме като голям успех, защото пораснахме само с 10%. През последните 5 години растем средно със 17,6% на година“, посочва той в интервю за BloombergTV България.

Според неофициални все още данни за първата половина на 2021 година компаниите в сектора отчитат над 30% рът. По неговите за цялата година ръстът ще бъде между 20 и 25 на сто.

„Но ако имахме възможност да запълним всички отворени места по проекти, сигурно щяхме да имаме към 50% ръст. Сегашният растеж е обезпечен с настоящите високообразовани таланти, но голямата бариера за високоскоростно развитие е липсата на кадри“, допълва още той.

Вижте още:
10% ръст на БВП измери НСИПрез второто тримесечие на тази година сезонно изгладените данни за брутния вътрешен продукт (БВП) п…Sep 7 2021skafeto.com


loading...