https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Българският мед е на изчезване. Пчелите умират, а пчелари масово слагат добавки в меда си, обяви Ясен Янев от Сдружение „Български свободни пчелари“, пише lupa.bg. „Министерството на земеделието така и не създаде Държавен стандарт за пчелния ни мед. Ние загубихме много пазари от Западна Европа, защото масово българският мед се смесва с мед, внесен от трети страни. Какъв е този мед и какво качество е, не е ясно“, коментира Янев.

По думите му много голям проблем има със смъртността на пчелните семейства. Има вече над 50% смъртност при пчелите, които се стопанисват у нас. Само в Тервелско от 100 пчеларя, са останали 5 пчеларя.

„Пчелите масово умират следствие на вредното въздействие на химичните препарати, с които повечето земеделски производители пръскат. Това разбира се влияе и на човешкия организъм. До проблема се стига защото няма регламент за пръскане и няма контрол върху тази дейност. Според една нова наредба, може да се пръска и през деня, а това е абсолютно нередно. Пръскането трябва да става само през нощта. Това влияе негативно върху екоравновесието, а от там и върху пчелите и върху нашите човешки организми“, каза експертът.

Той е категоричен, че наличието на тези препарати у нас, хората, вече е над нормата и това води до ракови заболявания.

„Земеделските производители получават по 28 лв. на декар за опазване на екоравновесието. А когато се пръска през деня те нарушават това екоравновесие. Още повече се провокира алчността на тези производители, защото им се разрешава да пръскат с неоникотинов препарат, който е забранен от 2011 г., за да увеличат добива си. Тези продукти, които се пръскат с тази отрова след това попадат на пазара, а от там и на нашата трапеза“, обясни Янев.

Производителите масово ползват химични препарати, които убиват не само пчелите, но и хората. Могат да се купуват биопрепарати, които да са по-щадящи, но никой не го прави, защото с химичните такива, добивите са по-големи.

Какво представляват неоникотиновите препарати?

Неоникотиноидите са системни инсектициди. Системни инсектициди са тези инсектициди, които навлизат в тъканите на растенията през листата или корените и се пренасят при движение на соковете им. На практика, тези инсектициди могат да бъдат намерени във всички части на растенията. При цъфтежа на растенията неоникотиноидите присъстват в нектара и прашеца. Действат токсично през стомаха на насекомите със смучещ устен апарат, аналогично на стомашно-действащите инсектициди. Неоникотиноидите засягат нервната система на насекомите, като причиняват парализа или смърт.

За повечето от неоникотиноидите е доказано, че са устойчиви в продължение на години и са намерени остатъци от тях в растения няколко години след третирането. Изследвания, проведени в Европа през 90-те години доказват, че остатъци от неоникотиноидите могат да се акумулират в полена и нектара на третираните растения и представляват потенциален риск за насекомите-опрашители.

Вижте още:
Всичко, което трябва да знаем за захаросания мед! Вреден или полезен е той всъщност?Много хора се отказват да си купят захаросан мед, тъй като смятат, че това състояние на меда говори …Jul 19 2019skafeto.com

Чесън, лимон и мед е истински елексир на младостта. Тибетските монаси знаят защо (РЕЦЕПТА)Освен с мъдростта си, тибетските монаси се славят и като истински дълголетници. И причина за това не…Oct 12 2016skafeto.com