Български гробове Македония

Костите на близо 400 български войници, загинали в Първата световна война, са изринати от две масови погребения заради строителството на магистрала край село Дреново, близо до град Кавадарци в Северна Македония, алармира Труд.

И двете български военни гробища са в района на село Дреново, на 1 км едно от друго и попадат под терена на магистралата. И в двете военни гробища са погребани по около 200 български войници и офицери, има паметни знаци и две каменни пирамиди за вечна памет от българската държава, поставени през 1916 г.

Погребаните в тях са загинали българи в периода 1913-1915 г. от 8-ма пехотна Тунджанска дивизия с център Стара Загора и Хасково.

Според председателя на фондация “Македония” Виктор Стоянов македонските власти не са известили Министерството на отбраната в София за намерението си да унищожат костите на загиналите българи. Не са информирали и Българската православна църква, за да се направи опело, костите да бъдат осветени и преместени на друго място с православен ритуал.

Според Стоянов е извършено престъпление, нарушаващо Женевската конвенция, според която всяка държава има право да има военни паметници и гробища на територията на чужда държава, независимо от каузата на войната.

От името на фондация “Македония” Стоянов подготвя протестно писмо до властите в РСМ, до българското посолство в Скопие и до ООН.

Виж още:Как македонците броят българите в РС МакедонияКултурният център „Иван Михайлов“ в Битоля огласи писмо, което е изпратил до посланиците на държавит…Oct 7 2021skafeto.com

САЩ продължава да натиска: Погрешно е България да спира Северна Македония за ЕСПогрешно е България да използва двустранен спор, за да спре стремежите на Северна Македония към ЕС. …Sep 21 2021skafeto.com

Македонска телевизия показа поверителен документ за разрешаване на спора между България и РСМИма нов нонпейпър за разрешаване на спора между властите в България и Република Северна Македония (Р…Sep 15 2021skafeto.com


loading...