български производители на мед
Снимка: Annie Spratt on Unsplash

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Все повече пчелари у нас се налага да разпродават бизнеса си. Причината – увеличаващите се разходи за добив на мед. Успоредно с това от сектора споделят, че изкупната цена на тяхната продукция е спаднала драстично и така на практика родното пчеларство е изправено пред фалит.

Междувременно държавата затяга контрола върху етикетите на бурканите с мед. На тях вече задължително трябва да бъде изписана страната производител, а целта е на пазара да няма фалшиви продукти. От сектора приветстват новата мярка, но настояват държавата да се намеси за решаването на по-важните проблеми – в противен случай пчеларите излизат на протест, съобщава Нова телевизия.

Вече 12 години Йордан гледа своите еди колко си кошера и неуморно вади еди колко си мед годишно. До тази зима. „Ние не говорим вече за печалба при нас. Ние говорим за оцеляване – буквално. За да запазим това, което имаме, не да го разширяваме, ние сме принудени да теглим заеми, за да оцелеем. Просто стоим, надяваме се, буксуваме, рефинансираме – наникъде сме“, споделя Йордан Великов, пчелар.

Инфлацията и смъртността сред пчелите са пагубни за сектора и скоро може да се окаже, че няма да има кой да произвежда мед у нас. „Нещата станаха страшно скъпи, а реално продукцията ни е на ниски цени, крайно ниски цени. Даже в момента много колеги няма да възстановят зимна смъртност. Има такива, които мислят да се откажат, дори да препродадат, ако има някой желаещ дори да си продадат бизнеса“, посочва Стойко Василев, председател на „Пчела – Балчик 2019“.

Според сектора изкупната цена на тяхната продукция е най-ниската в Европа. Освен икономическата криза, проблем се оказват и капризите на времето. А на този фон държавата затяга контрола за качеството на меда с нови етикети, на които задължително трябва да бъде изписаната страната производител.