787 заразени

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Възможност всеки желаещ да си направи бърз тест за коронавирус започват да предлагат до дни частни медицински лаборатории. Първоначално услугата ще се предлага в София, а след седмица и в повечето големи градове на страната, обясниха здравни експерти.

Това са т. нар. „бързи тестове“, чиито резултати са готови за около половин час. При тях бързината все пак се отразява и на възможността за грешка, която в един-два процента от случаите не е изключена. За това и всеки дал положителна проба за коронавирус с новите тестове задължително ще бъде изследван и с обичайния „PCR тест„, който се ползва от здравните власти. При него резултата е готов след около шест часа, но пък точността е 100%.

Възможност всеки да се изследва с „PCR тест-а“ има и в момента. Подобна услуга се предлага от една столична лаборатория, но цената е 120 лв.

При новите бързи тестове сумата е далеч по поносима. В зависимост от лабораторията те ще са между 10 и 15 лева, става ясно от информация на техните интернет страници. Освен цената разликата между двата теста е и в самия метод. При стандартният се взема проба от гърлото или носа, което не е особено приятно. При новите са нужни само няколко капки кръв.

От частните лаборатории успокояват, че при тях са взети необходимите мерки за сигурност за да не се разпространи заразата. За момента записването за теста става през интернет. Така всеки желаещ получава точен час, в който да се яви за пробата.

Създадена е и специална организация на място. Пробите се вземат в изолирано помещение, с отделен вход. Така се избягва възможността желаещите да се смесят с останалите хора, дошли за рутинни изследвания. Всеки дошъл по-рано изчаква в колата си на паркинг, който постоянно се дезинфекцира. Преди самият тест всеки попълва декларация с личните си данни, пътувал ли е някъде през последните седмици и какви симптоми има. При вземането на пробата лаборанта и тестващият се са с маски на лицата. Това дава възможност при положителен резултат моментално да бъдат уведомени властите.

Самите резултати могат да се видят на интернет страницата на лабораторията след около половин час със специална парола.

Митниците ги забавиха

Проблеми с митниците в чужбина са забавили вноса на бързите тестове у нас, обясняват експерти. Поръчката им е направена преди около месец, но формалности около оформянето на документите по пратките, съчетано с голямото търсене са забавили изпращането на заявената партида и у нас.

Виж още:Български лекарски съюз: С тези 6 стъпки ще разпознаете коронавируса веднагаБългарския лекарски съюз (БЛС) разпространи важна информация относно коронавируса и как да го разпоз…Mar 16 2020skafeto.com