бюджет с нисък дефицит

Няма смисъл всички да се облагат със свръхпечалби. Трябва да се мисли малко, преди да се правят такива предложения. Това мнение изрази икономистът Евгений Кънев пред БиТиВи за предложенията на служебния финансов министър Росица Велкова, обявени вчера на извънредна пресконференция.

Кънев добави, че „липсва слонът в стаятa, а няма грам дума за приходите в бюджета“. Трябва да се сменят ръководствата на изпълнителните агенции, за да се подобри събирането на приходите в държавата, настоя икономистът.

Той посочи, че единственият критерии, който може да се покрие за овладяване на инфлацията, са публичните инвестиции.

Евгений Кръстев настоя да се състави редовно правителство, за да се решат икономическите проблеми пред държавата.

Михаил Кръстев отбеляза, че Министерство на финансите ще гони такива параметри в бюджета, за да може България да влезе в Еврозоната. Проектобюджетът, който Министерство на финансите ще входира в първите дни на новия парламент, е обречен на неуспех, смята Кръстев.

Той изтъкна, че процесът за влизане на България в Еврозоната зависи и от финансирането на социалните разходи. Министерство на финансите не може да имитира дълг по начина, по който му се иска, добави още Кръстев.

Икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов добави, че всеки път април месец се подготвя средносрочна бюджетна рамка и финансовият министър трябва да даде своето виждане. Няма нищо извънредно във всичко това, но иначе финансовата стабилност е дефицит – ако има твърде голямо разминаване, трябва да бъде финансирано по някакъв начин. Затова повечето страни гледат да влязат в някакви рамки. Дебатът е как да се направи бюджет, който е с много нисък дефицит, обясни Богданов.

Той настоя служебното правителство да бъде внесен проект на бюджет с по-нисък дефицит и с по-ниско харчене. В момента пазарите се нормализираха, нещата вървят към нормална ситуация и трябва да имаме нормално бюджетно управление, а не да се вкарва екзотика в бюджетната рамка, подчерта Лъчезар Богданов.

Икономистът определи предложението за промяна на курса лев-евро като безотговорно и като нещо, с което България няма да може да влезе в Еврозоната. Това ще е тест за всички партии в парламент. Как партиите ще искат България да влезе в Еврозоната, като са готови да гласуват бюджет с 6% дефицит, отколкото с 3%, недоумява Богданов, според когото нямаме безплатни пари, за да взимаме постоянно заеми.

Вижте още:
Финансите на България са наред: Няма риск от фалит и за валутния бордНе целим да изпращаме послания към политическите партии. Това обясни пред БНТ министърът на финансит…Mar 16 2023skafeto.com


loading...