България фискална политика

Бюджет на икономическия растеж. Така вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев определи бюджета за тази година при представянето на основните му параметри на специална пресконфенерция, предава Сега.

В бюджета за 2022 г. е заложен ръст на Брутния вътрешен продукт от 4.8%, което е с 1.2 п.п. повече от миналата година, спад на безработицата от 5.4 на 5% и дефицит от 2.5% без разходите за справяне с пандемията и 4.1% с тях.

Новият дълг, който държавата ще изтегли през тази година, ще е на стойност 7.3 млрд. лв. С 3 млрд. лв. от тях ще се рефинансира стар дълг, а с останалите 4.3 млрд. лв. ще се покрие дефицита.

Докато Василев представяше пред журналисти бюджета за 2022 г. в парламента депутатите от опозицията негодуваха и критикуваха управляващите, че се бавят с основния финансов закон. Споровете защо проектобюджетът го няма НС отнеха 3 часа. Накрая депутат от ПП прати депутатите от ГЕРБ да изгледат от Фейсбук стрийминга, в който министър Василев представя проекта.

Тази година бюджетът на държавата ще влезе в сила с три месеца закъснение – от 1 април. Дотогава ще действа бюджетът за 2021 г., като за месеците от януари до март извършването на разходите и предоставянето на трансфери ще е размера им за същия период на 2021 г. Днес в парламента депутатите трябва да гласуват на второ четене удължаването на действието на миналогодишния бюджет до 31 март 2022 г.

„Бюджет 2022 г. е с нова философия и с него се опитваме да осъществим трайна промяна в параметрите и траекторията на страната“, заяви Василев.

Той очерта три основни акцента в бюджета – значително по-големи капиталови инвестиции, като не се разчита само на евросредствата, по-големи инвестиции в хората, „защото те са ключът към дългосрочен растеж“ и социална справедливост и подсигуряване на всички граждани адекватен стандарт на живот.

От 1 април минималната работна заплата става 710 лв., толкова става и обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 г., а от 1 юли пенсиите се вдигат с 6.1%.

Максималният осигурителен доход се увеличава от 1 април на 3400 лв.

Финансовото министерство очаква за 2022 г. средногодишна инфлация от 5.6%, при 3.3% за 2021 г. по данни на НСИ.

„Удвояваме капиталовите инвестиции – от 2.9% на 5.8% от БВП“, посочи финансовият министър. С 30% повече ще получат общините за капиталови разходи, а издръжката им ще нарасне с 15%. Повече пари ще има за ремонти на болници, спортни площадки, детски градини, музеи, театри. За републиканската пътна мрежа са предвидени 1.671 млрд. лв., като бюджетът на АПИ тази година ще бъде за 2.5 млрд. Завишава се бюджетът на БДЖ и НКЖИ.

Повече средства ще има за детско здравеопазване, бременни, лечебни заведения в труднодостъпни райони и за доболничната помощ.

От 1 април детските ясли стават безплатни, за което са осигурени 13 млн. лв., а средната издръжка на дете става 1125 лв. От 1 април безплатни стават и детските градини, като допълнителният разход в бюджета ще е 85 млн. лв. За родителите, които не успеят да запишат децата си на детска градина, са предвидени 13 млн. лв. компенсации.

Финансовият министър представи и нови програми в образованието, спорта и културата, които ще бъдат финансирани от бюджета.

Василев уточни, че се запазват съществуващите данъчни ставки. Премахва се данъкът върху лихвите по депозитите, а „данък уикенд” ще бъде минимализиран. „Да се ползва ДДС за социална политика е изключително грешно“, каза Василев по повод идеите размерът на данъка за някои стоки и услуги да е различен от 20%.

„С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държава не раздава пари на калпак, а инвестира в проекти с възръщаемост, инвестира в хората на България и в така необходимата ни инфраструктура“, заяви още Василев.

По повод увеличението на размера на максималния осигурителен доход от 3000 на 3400 лв., срещу което има голяма съпротива от страна на бизнеса, той коментира, че трябва да се движи в тандем със средната работна заплата. „Компаниите, които произвеждат собствен продукт, не са против. Против са тези, които работят на ишлеме. България няма да стане богата държава, ако работим само с аутсорсване с ниски възнаграждения“, каза Василев.

Финансовият министър увери, че след очакваната актуализация на бюджета в средата на годината, дефицитът от 4.1% няма да се промени, „защото сме достигнали разходният таван от 40%, както е по закон“.

Законопроектът за държавния бюджет за 2022 г., както и мотивите към него и средносрочната бюджетна прогноза 2022-2024 г. са качени на сайта на Министерство на финансите. Те ще бъдат внесени в Народното събрание в края на януари.

Още от България


loading...