Аргирова

Един от видните наши вирусолози каза в ефира, че ваксината на „Пфайзер“ срещу ковид е напълно безопасна. Проф. Радка Аргирова я препоръча на всички българи. Ваксината обучава организма да си направи антиген, посочи в предаването „120 минути“ по БТВ проф. Радка Аргирова – председател на Българското дружество по медицинска вирусология. Според нея този подход е иновационен и това е първата ваксина от този тип.

Досега всичко, което знаем, че се прилага при подготовката, е безопасно. Не ми се вярва при тази постановка да има каквато и да било опасност.

„Ваксината на Пфайзер на практика е изкуствено създадена РНК, не е вирус. Тя се слага в една малка липочастица. Тази липочастица с РНК се вкарва в организма на човека, влиза в цитозола на клетката, а не в ядрото и започва да синтезира молекулите, за които отговаря тази част от РНК, която е вкарана в липозомата. В резултат се намножава вирусен белтък, който не е жив, който представлява антиген. Срещу този антиген организмът ще си направи антитела“, обясни проф. Аргирова.

„Доверявам се на експертите, логиката на тази ваксина е, че не е създадена за две седмици, има голяма разработка за САРС – 1, просто успяха да вземат същата технология и модифицираха за COVID“, отбеляза и Кирил Петков – предприемач и създател на Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки (CASI).

Двамата са автори на проекта за Регионална генетично-диагностична мрежа с Координационен център по биобезопасност.

„Един от начините да не се затваря икономиката и да не се създава такова голямо напрежение в болниците е през масово тестване, но за това трябва инфраструктура. Това означава лаборатории и хора, които могат да работят в тях.

Идеята е да има във всеки областен град такава лаборатория, в петте медицински университета да има място къде да се обучават кадрите за тези лаборатории, а на тях да не се гледа като лаборатории само за COVID“, обясни Кирил Петков.

Той припомни още, че реално медицината днес може да диагностицира всякакви болести много по-рано чрез ДНК технологиите и всъщност по думите му така играем за превенция, а не за лекуване.

„Нашата идея е всеки гражданин да може да потърси в своята област помощ за някакво тестуване. Тези лаборатории, които замисляме, не са задължително към болниците“, посочи и проф. Аргирова.

Идеята е частния сектор, плюс болниците и университетите, да направим една координация и да вкараме България в една модерна фаза на здравеопазване, каза Кирил Петков.

Според проф. Аргирова е възможно в срок от година и половина – две, този Координационен център да заработи.

Вижте още:
Pfizer с проблем в доставките – пуска само половината от заявените ваксиниPfizer ще произведе само половината от планираните дози ваксини поради проблеми с веригата за достав…Dec 6 2020skafeto.com

Eто кога ще пуснат ваксините на Pfizer и BioNTechТри седмици ще отнеме разглеждането в САЩ на заявките на германската фармацевтична компания BioNTech…Nov 21 2020skafeto.com

Ваксината на Pfizer показа супер ефективност, искат разрешение за употребаФармацевтичният гигант Pfizer съобщи, че анализ на финалното изпитание на кандидат за ваксина срещу …Nov 18 2020skafeto.com


loading...