ваксина за заведение

Скоро в България ще е необходимо гражданите да имат поставена ваксина, доказано скорошно преболедуване или скорошен отрицателен тест, за да влизат в обекти от типа на заведенията. Това заяви пред bTV здравният министър доц. Стойчо Кацаров.

Той посочи, че засега няма да има промяна в действащите мерки. По негови думи обаче е посоката, в която се върви, е нашите мерки да станат като тези в голяма част от европейските страни – не ограничения от типа 50% или 30% от капацитета, а по-скоро пълен капацитет, но със „зелен сертификат“ за преболедуване, ваксинация или тест.

Кацаров обясни, че целта е мерките у нас да се изравнят с тези, които се прилагат в Гърция, Франция, Германия, Италия и други европейски страни.

От Сдружението на заведенията уточниха, че днес на среща в МЗ е договорено да се работи на 100% и без ограничение във времето при предоставяне на сертификат за ваксинация, официален документ за преболедуване, PCR-тест или бърз антигенен тест, като бързите тестове ще се поемат от държавата. Очаква се този тип работа да влезе в сила до три седмици, като правилата ще важат за всички сектори от обществения живот, в които има събиране на хора, начело с държавната администрация. Тези правила ще заместват затварянето на заведенията без компенсации и ще важат само, когато държавата се намира в „червена“ зона.

Браншът е предложил към гореизброените да се прибави и тест за антитела, но това не е било прието.

Той припомни, че МЗ има план, в който е записано при какви нива на заболеваемост и заетост на болничните легла какви мерки се прилагат. Експертите обсъждат непрекъснато, дори и в момента, когато преценят, че е необходими да се променят действащите мерки, главният държавен здравен инспектор прави предложение с доклад до мен, аз издавам съответната заповед, посочи здравният министър.

Запитан дали от министерството предвиждат и други стимули за ваксинирани, като томболата за смарт часовници, Кацаров подчерта, че се търсят всякакви възможности и варианти, за да се убедят хората в ползата от ваксинацията. Посланието ни е „Направете го за себе си“, обясни той.


loading...