починалите ваксинирани

На фона на всеобщото протакане, ваксинирането на деца (за възрастовия диапазон 12 +) срещу COVID-19 у нас тече неочаквано бързо. То стартира на 3 юни с препарата на „Пфайзер“, а на 23 юли бе добавен и този на „Модерна“, пише Сега.

“Към 14:00 часа на 16 август 5813 деца (12-17 години) са получили доза. От тях 3302 са с втора“, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Това прави по около 80 души на ден. Интересът не е малък предвид силните антиваксърски настроения у нас, по-тесния избор на препарати и липсата на широка разгласа първоначално за възможността деца да се имунизират. След пролетните истерии е нормално родителите да се притесняват за нежелани реакции при децата, но явно страховете се преодоляват.

Най-вероятно откликът се дължи на ученическите екскурзии, чийто сезон тече в момента. Майка от Варна обясни, че 14-годишната й дъщеря е имунизирана заради предстоящо пътуване до Турция. Ваксината спестявала двукратен PCR-тест на момичето, евентуална карантина, предотвратявала още свързаните с вземането на проби пари и неприятни изживявания. Пък и с ваксина детето ще е по-предпазено. Майка от София пък сподели, че всички в семейството са имунизирани, просто защото така се чувстват по-сигурни.

Ваксинирането на деца се осъществява по общия ред. Формулярът за информирано съгласие се попълва от единия родител. Ето ги и характеристиките на двата препарата, разрешени за хора от 12 години нагоре:

https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications/16

https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications/20

Още от България

 


loading...