Ива Христова Омикрон пандемията

Очаква се до 2-3 седмици да има проучвания доколко ваксините ще действат срещу „Омикрон“, но те все пак ще действат. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред БНТ.

Тя уточни, че отделно има и създаден Т-клетъчен имунитет, който директно убива вируса и на който също може да се разчита. Ако се окаже, че ваксината не е достатъчно ефективна, е залегнало в договора с компаниите до 100 дни да излезе нов ваксинален продукт на пазара. Очаква се вирусът още да се променя, изтъкна проф. Христова.

Тя очаква да се разбере колко повече новият вариант ще засяга по-младите хора. Ива Христова не може да потвърди дали все още няма „Омикрон“ у нас, но от пробите, които се секвенират, със сигурност няма такъв случай в България. Много е наложително да се вземат превантивни мерки, защото може да има много по-широка и продължителна вълна, предупреди проф. Христова.

За граничен контрол, включващ карантиниране, а не само отрицателен ПСР тест, настоя тя. Още е рано да се говори за пета вълна на коронавируса, но е твърде вероятно, ако допуснем широко разпространение на „Омикрон“, да даде следваща вълна, изтъкна тя. Проф. Христова обаче се надява, че ще бъдат взети мерки по-рано и няма да се стигне до нова вълна на пандемията.

„На вратата чука следващият вариант, който е още по-заразен. Нашето най-силно оръжие е да се ваксинираме и нашите клетки да реагират много по-бързо за реакция с вируса“, подчерта проф. Ива Христова.

Тя не изключва появата на български вариант на COVID-19 заради ниското ниво на ваксинално покритие, като ние може да станем инкубатор и развъдник на нова мутация. Място за паника няма в никакъв случай, не се знае клиничната картина все още. Няма място за паника, а за внимание и превантивни мерки, настоя проф. Ива Христова.

За конкретния вариант трябва да имаме предвид, че няма да е първият, нито последният, който възниква от Африка, тъй като има огромно разпространение на имунодефицитни състояния в тази страна, обясни проф. Христова.

Няма научни данни и проучвания, но мутациите, които знаем, че има в новия вариант, са представени и в другите варианти, посочи тя.

Вижте още:
Българка в ЮАР: В Европа има повече случаи на Омикрон, отколкото тукЗаради новата мутация на коронавируса – Омикрон, открит в Африка, десетки държави забраниха полетите…Nov 30 2021skafeto.com


loading...