биологичен материал
Майор Валентин Терзиев

47-годишният майор Валентин Димитров Терзиев е пилотът, който изчезна при падане на изтребител МиГ-29 в Черно море по време на учението „Шабла 2021“. Той е от 3-а авиационна база „Граф Игнатиево“ на длъжност началник на щаб на ескадрила, съобщиха от Министерство на отбраната.

Военноморските сили провеждат операцията по търсене и спасяване на пилота с кораби и вертолети в морето край Шабла. В нея участват два вертолета „Пантер“ от авиобаза „Чайка“, две корвети – „Решителни“ и „Бодри“, минен ловец „Цибър“, водолазен катер „Никола Фурнаджиев“ и катер на Главна дирекция „Гранична полиция“, пише Дир.бг.

Военнослужещите от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби извършват издирвателната операция в морски води на 11 км изток-югоизток от Шабла.
Майор Терзиев е завършил Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ през 1998 г. с пролетени над 700 часа. Летял на самолети Pilatus PC-9M, L-29, L-39ZA, МиГ-21 и на МиГ-29.

На парада по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май – майор Терзиев е във втората кабина на изтребителя МиГ-29УБ – водач на групата от самолети от състава на авиобаза Граф Игнатиево, които прелетяха в боен ред „Клин“ със скорост 600 км/ч на височина 600 метра над храм-паметника „Александър Невски“.

Преди две години по време на празничния летателен ден в авиобаза „Граф Игнатиево“, майор Терзиев разказа пред „България он Ер“, че управлението на изтребителя МиГ-29 е изключително сложно, а работата си чувства като дълг към Родината.

„Наистина е трудно и пилотът трябва да даде всичко от себе си, за да се справи с всички предизвикателства“, сподели тогава пилотът.

Виж още:Цялата база „Граф Игнатиево“ се моли – техен колега е пилотирал падналия МиГОпитен летец е пилотирал падналия МиГ-29 в Черно море. Той е със солиден стаж и колегите му в авиоба…Jun 9 2021skafeto.com

Български МиГ е паднал в Черно море по време на ученията край ШаблаИзтребител МиГ на българските Военновъздушни сили е паднал в морето край Шабла при изпълнение на тре…Jun 9 2021skafeto.com


loading...