Валери Симеонов интервю

През последните дни обидите между политици, от страна на медии към политици, на анализатори към политици хвърчат със страшна сила. Един политик в пленарната зала на парламента нарече друг заплаха за демокрацията. Мнозина виждат тази „заплаха за демокрацията“ в лицето на лидера на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Преди дни по време на свое участие по БНТ Симеонов попита дали няма корупция и сред телевизионните водещи. Според него такава корупция има и той посочи водещия Антон Хекимян и шефа на новините на БТВ Венелин Петков, които са прикрили информацията за Васил Божков, разпространена от бившите му съдружници братя Найденови. Валери Симеонов даде интервю за сайта Ретро.бг.

– С какво ще ни заплашите, г-н Симеонов?

– А, не ми е в стила. Самият аз съм собственик на медия, с медии се занимавам от 1993 г., изградих една от първите провинциални телевизии СКАТ в Бургас. Знам основните принципи на демократичната журналистика, които за съжаление, струва ми се, много хора не ги знаят. Така че не мога да бъда упрекнат в какъвто и да било опит за заплашване. Помните ли едно мое злополучно гостуване през 2017 г. декември месец в Нова телевизия? Нищо не излезе оттам. Излезе, че съдя в момента няколко телевизии и на първа инстанция вече съм осъдил БТВ.

– Но БТВ в момента се е превърнала във фокус на много гневни реплики от ваша страна. Вие буквално ги обвинихте в корупция по повод скандала с Божков и цялата сага около неговото задържане. Какво ви дава основание да го твърдите?

– Фактите. И това, което съм видял със собствените си очи, и това, което съм чул със собствените си уши от БТВ, от това, което се случи в тяхното. Конкретно имам предвид разговора между Цветомир Найденов и Антон Хекимян. И аз не мисля, че аз съм видял нещо, което вие или останалите зрители не сте видели. Всички видяха как неколкократно Цветомир Найденов задаваше въпроса към Хекимян: Добре, аз като дойдох тук и ви представих всичко на вас и на шефа на новините Венелин Петков, обясних подробно за схемата, по която се спестяват такси на държавния бюджет, и то в размер на над 260 милиона (оказаха се повече), когато ви казах, че съм заплашен с убийство, вие защо не реагирахте, защо не направихте никакво предаване, защо не ме поканихте в студио?! Разговорът на Найденов с хората от БТВ е бил на 19 декември миналата година. А той беше гост в БТВ на 31 януари 2020 г.

– След като стана скандалът с Божков.

– Извинявайте, това месец и половина по-късно!

– Но защо смятате, че това е корупция, може би така са си преценили в БТВ?

– Естествено има и голяма доза страх. Аз смятам, че е корупция. Всички знаем, че един основен спонсор на БТВ са фирмите на Васил Божков. Но е нормално поне според нашите разбирания в България, където не мога да кажа, че журналистиката е образец за европейско или световно подражание. Приели сме за естествено там, където някаква медия зависи от някакъв рекламодател или спонсор, да не го закача, да има над него медиен чадър.

За това все пак трябва да има доказателства. Права сте. И аз съм предоставил съответните сигнали до прокуратурата, така че да може тя да разследва дали става въпрос за корупция. Защото аз в себе си съм убеден, че за това става въпрос, тъй като имам и други примери, не само този. Но за мен трябва да се потърси обяснение от шефа на новините и от водещия на сутрешния блок в БТВ, защо толкова време те не изнасят информация, която един път е свързана с тежки злоупотреби със законите, с дължими данъци, такси спрямо държавния бюджет, но от друга страна, забележете – става въпрос за заплаха за убийство.

– Човешки живот е застрашен, поне така твърди Найденов.

– Да. И знаем поне по филмите – може малко несериозно да прозвучи, но така художествено да се доизясня, 40-45 дена са достатъчно време да се подготви и извърши убийството на един човек. Съжалявам, че го казвам, но времето, през което са мълчали тези двамата, можеше да коства човешки животи. Още повече вече знаете, че към Божков са предявени обвинения в убийство, в ръководство на организирана престъпна група, изнесоха се данни, свързани с Манол Велев, с благоевградчанина Йордан Динев, с други лица, които вече не са на този свят.

– Манол Велев е жив, но…

– Трябваше да подадат сигнал поне за това, че нечий човешки живот е заплашен. Защото този човек Найденов е отишъл там, той им се е доверил, той се е изповядал, разчитайки на обективността на тази голяма медия. И какво е получил насреща – малодушно мълчание. Съпричастност с престъпника. Поне да си бяха свършили работата като журналисти. Журналистическата практика, етика, кодекс, ако мога така да се изразя, изисква задължително събиране на информацията и търсене на позицията и на другото лице, което е обвинено. Защо не са отишли при Васил Божков?

– Вие мислите ли, че не са отишли?

– Най-вероятно не са. А може и да отишли, не зная. Ето всичко това трябва да се разследва от прокуратурата. Не мисля, че този сигнал е маловажен и че той трябва да бъде пренебрегван, игнориран или трябва да бъде определян като заплаха към журналистите. По какъв начин аз заплашвам журналистите? По какъв начин съм заплашил тези двамата? Какво съм казал – че според мен тук има извършено престъпление и прокуратурата трябва да разследва това престъпление.

– Ще подадете ли сигнал до прокуратурата?

– Да, разбира се.

– Вие казвате, че и на по-ниските нива в БТВ има корупция?

– Точно така.

– В други медии има ли?

– За други не мога да твърдя в момента. Аз познавам хора, които са ми се оплаквали, че са били подложени на телевизионен рекет. За какво става въпрос? Срещу хора, които имат определен бизнес, започва целенасочена манипулативна кампания, изопачаваща истината. Срещу техните фирми и срещу техните обекти. От БТВ, от една разследваща журналистка, ще й спестя името. И тази разследваща журналистка започва да излъчва през няколко дни репортажи, които са не само очернящи бизнеса на този човек, но бих казал убийствени. И в същия този период при него отива едно лице от БТВ, което му казва: Аз мога да съдействам да се оправят нещата и тази медийна атака да бъде потушена. Става дума за друг разследващ журналист от БТВ. След което на бизнесмена му се изпраща една госпожа, която казва: Еми това нещо ще ти струва 4 бона. Като преди това са му искали доста повече. И след това цялата тази атака се успокоява и случаят приключва.

– Това се нарича изнудване.

– Това се казва изнудване.

– За това подали ли сте сигнал?

– Не, защото трябва да получа съгласие от въпросния бизнесмен.

– Добре, но всички тия неща, които разплитаме и които ще се разплитат тепърва, са заради вашия законопроект за хазарта, който, както ние грубо се изразяваме, го одържави. Но вие правихте такива опити и преди две години?

– Още нещо. Сега разни сайтчета, разни коментатори, анализатори и други велики мозъци и умници се опитват да направят връзка между това, което аз съм внесъл като законопроект, и действията на прокуратурата. Но аз съвсем отговорно казвам, че нямам никаква представа за това какво е правила прокуратурата, с какви темпове на разследване се е движила, за да се получи така, че в деня, в който на първо четене беше гласуван законопроектът, точно в този ден влязоха в офисите на Божков. На този етап на развитието от разследването срещу Божков и въобще цялото развитие с този хазартен бизнес аз продължавам да изразявам недоумение защо прокуратурата е сезирана на 4 декември 2019-а, а чак на 22-23 януари влезе в офисите на въпросния разследван.

– Събирала е материали, доказателства.

– Това не го казвам, за да давам оценка на прокуратурата или на когото и да било. Казвам го за доказателство за хората, които имат аналитично мислене и не са зависими – сами да си направят преценката дали може моите действия да са съгласувани с тези на прокуратурата. По-скоро допускам другото – че внасянето на законопроекта е отприщило действията и на прокуратурата, може би и на изпълнителната власт.

– Сега получихте подкрепа от изпълнителната власт. А преди две години не получихте. Защо?

– Моето обяснение е следното. Защото никой не очакваше смел и силен удар срещу хазарта в България преди две години.

– То и сега не го очакваше, да ви кажа честно.

– Не. Има определена еволюция в общественото мнение. Знаете, че законопроектът, с който се опитах да променя даденостите или взаимоотношенията между медиите, рекламодателите, хазартните оператори, е от 2018 г. Дотогава никой не коментираше този въпрос. Никой! Фактически облъчването продължаваше от сутрин до вечер по всички големи телевизии и по много сайтове, хората бяха въвличани неволно, неусетно в една хазартна зависимост. Защото навсякъде ти предлагат талончета, казват, че ще забогатееш, телевизиите ти показват от сутрин до вечер едни щастливци от най-различни провинциални градчета и селца с големи табели 200 000 лв., 500 000 лв. Всичко това вървеше, но то се приемаше от хората като част от нормалния живот, никой не обръщаше внимание. Аз поставих този въпрос през 2018 г. с моя законопроект. Той силно раздели обществото, защото евентуално засегнатите веднага вложиха пари, усилия, ангажираха медии, за да разработват обратната теза срещу моята. Но и много хора прозряха, че това всъщност е едно привличане към зависимост, това е като наркозависимост. Че това силно деморазилира, съсипва българското общество. И дадоха своята подкрепа. Но това беше през 2018 г. Естествено като всяко ново нещо в България, нещо, което мога да определя като решително и смело, то не срещна подкрепата на цялото общество, по-скоро обратното. От тогава до сега на няколко пъти аз съм давал пояснения, интервюта. Имаше етапи в развитието на този законопроект, той беше пращан за съгласуване с Европейската комисия, беше върнат от нея с положително становище – това беше през февруари-март 2019 г. и вече въпрос на моя преценка беше кога да поискам да влезе в пленарната зала. Но сам по себе си той беше оставен така малко в архивите на Народното събрание.
Оттам нататък беше въпрос да се избере подходящият политически момент и евентуално да успея да ангажирам ГЕРБ, голямата политическа сила, голямата парламентарна група в подкрепа. Към онзи момент, когато се върна нотификацията, това нямаше как да стане. От март обаче ние буквално влязохме в предизборна кампания за евроизборите. Беше ми ясно, че ако внеса този законопроект в зала, естествено че ГЕРБ, както и никоя друга политическа партия преди изборите не е искала да си има разправии нито с хазарта, нито с когото и да било, особено с такива крупни противници като Божков, които могат да напълнят площада с подлудели дрогирани фенове, които да хвърлят димки. И съвсем естествено моментът преди изборите не беше подходящ. Да, но след това, буквално след няколко месеца, влязохме в предизборна кампания за местните избори. Трябваше да изчакаме. И всъщност преломният момент, който доведе до моето решение да внеса вече един още по-сериозен законопроект, бяха данните, които изнесоха братя Найденови в един сайт. След това беше назначена проверка от Държавната финансова инспекция и след нейния резултат министър Горанов обяви, че започват проверка на Божков. Аз прецених, че този законопроект мога да го променя, да го направя малко по-силен, малко по-краен и да използвам ситуацията, в която вече някой трудно можеше да даде назад.

– Но вие също го отнесохте яко, както се казва на жаргон. От вицепремиер сега сте в парламента, под натиск подадохте оставка, няма какво да се лъжем. Да не би Божков да има пръст в цялата тази работа?

– В такъв случай се отговаря с поздрава: Добро утро! Точно така е.

– Божков има пръст във вашето отстраняване от вицепремиерския пост, така ли е?

– Лично аз съм категорично убеден. Защото въпросният протест на майките на деца с увреждания към средата на ноември беше вече бих казал затихнал. Онзи шпалир от десетина-дванайсет души няма как да доведе до оставка или до някаква промяна в изпълнителната власт. Но. Всъщност причината да си подам оставката не беше протестът на майките, а беше непрекъснатата атака на трите телевизии – БТВ, Нова телевизия с тогавашното си ръководство и за съжаление БНТ. Тогава се водеше една доста напоителна пропаганда лично срещу мен, която можеше да бъде обяснена точно с това, че съм си спечелил в лицето на тогавашния недосегаем господин Божков един сериозен враг и противник. Защото тези две телевизии бяха пряко зависими от рекламите в тях. Фактически сутрешните блокове започваха със злодея Симеонов, който не уважава децата, който се гаври с нещастните… Никой даже не казва, че аз в семейството си имам болна майка, че имам инвалид, че аз съм израсъл в семейство на инвалиди, но няма да се обяснявам на никого за това. Започваше се от сутрешните блокове всеки ден и вечер се даваха въпросните шествия, които се показваха избирателно. Това беше медийна атака. Истината е, че си подадох оставката под натиска на медиите. Никой не е спечелил война с медиите. Знаете я тази максима.

– Божков ли имаше пръст в тази работа?

– Да. Исках да се аргументирам защо смятах, че Божков е в основата на атаката срещу мен.

– Страх ли ви е от него, защото казват, че неговата ръка е много дълга. Опасявате ли се, имате ли охрана?

– Нямам охрана. Не искам да коментирам този въпрос.

– Страх ли ви е?

– Да се правя на човек, който е лишен от нормални човешки чувства… Не съм такъв. Но от друга страна, знаете ли, аз някак си гледам на себе си като на човек, който завършва вече житейския си път. Повечето работи, които съм могъл да направя, съм ги направил, така че каквото е писано оттук нататък. Това няма да ме промени. Аз няма да отстъпя от тази битка. Така както съм я започнал 2018 г., ще я продължа до нейния край. И тази битка няма да е само срещу Божков, а и срещу всички негови поддръжници, в случая за мен са тези от БТВ.

Виж още:Валери Симеонов: Дядо Мраз, Снежанка малка, идват с бокс и със бухалкаВалери Симеонов съживи позабравения образ на Дядо Мраз, изместен в последните години от американския…Dec 18 2019skafeto.com

loading...