вариантите пред правителството

Два са вариантите пред правителството и „Продължаваме промяната“ след като лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си, пише 24 часа.

Формално изтеглянето на министрите не може да стане само със заявление от страна на партийния лидер. Сега четиримата – Гроздан Караджов, Теодора Генчовска, Радостин Василев и Александър Николов, трябва да подадат оставки пред премиера Кирил Петков. А той да ги приеме и предложи за гласуване на Народното събрание.

Заедно с оставките Петков може да опита и запазване на правителството, но тогава трябва да предложи четирима нови министри. И съответно „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ ще трябва да намерят недостигащите им гласове.

Досега коалицията разполагаше със 134 депутати, но с излизането на ИТН техният брой пада до 109. А нужното мнозинство е поне от 121 депутата. Теоретично е възможно да се опита коалиция 3 плюс 1, макар и с някакъв неофициален партньор. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече даде знак, че иска избори веднага, така че трудно ще отпусне на правителството нужните му 12 гласа.

Тази бройка обаче би могла да бъде осигурена реално и от ДПС или „Възраждане“. Като дори не е нужно подкрепата да е изявена, а просто техни депутати да не влязат в залата, когато се гласуват промените в правителството. Костадинов обаче има само 13 депутати и реално за него този тип игра с форума е неприложима. ДПС със своите 34 народни представители обаче биха могли да наклонят гласуването като не участват и промените да минат със 109 гласа. Проблемът обаче е, че и техният лидер Мустафа Карадайъ открито се бори за нови избори.

Съществува обаче теоретична възможност все пак да бъде получена някаква подкрепа от партиите на Борисов и Карадайъ. Но условието със сигурност ще е от правителството да излезе и вътрешният министър Бойко Рашков.

Много по-сигурен вариант обаче са предсрочните избори. За да се стигне до тях Петков ще трябва да подаде оставка на цялото правителство. А след това да има още три опита за съставяне на кабинет. Като мандати се полагат отново на „Промяната“, след това на ГЕРБ и третият се решава от президента Радев. Подобна въртележка, която включва все пак актуализация на бюджета, оставка на кабинета, нови мандати и преговори би отнела между 6 и 8 седмици. А след разпускането на парламента Румен Радев трябва да назначи служебен кабинет, който има два месеца да организира нови избори. Които вероятно ще се случат през септември.

Виж още:Кирил Петков: По-добре правителство на малцинството, отколкото извиване на ръцеПремиерът Кирил Петков категорично отказа да се подчини на изнудването от страна на Слави Трифонов и…Jun 8 2022skafeto.com

Големият коз на Петков в новата ситуация – Бойко РашковПремиерът Кирил Петков няколко пъти обяви, че предлага сегашният вътрешен министър Бойко Рашков за ш…Jun 8 2022skafeto.com


loading...