Васко Начев почина

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Тези 7 танкера съществуват. Зависи от желанието ни дали ще ги вземем, или не. За да се случи – трябва да се направи потвърждение до 19 август. Ако не го направим, офертата отпада и танкерите изчезват. Това заяви пред Нова телевизия енергийният експерт Васко Начев.

„Ако този щаб си позволи лукса да откаже тази оферта с мотива, че ще намери по-евтин газ, това допълнително ще вкара хаоса, за който говорят. С всеки ден стават все по-малко възможностите за доставки на газ“, посочи Начев.

Дали обаче ще имат къде да бъдат разтоварени тези танкери?

„В Европа няма свободен капацитет за нито един кубически метър газ никъде. Ако някой иска да ползва места за разтоварване, трябва да прекупува. Не може да се направи резервация. Цената на тази резервация трябва да я вкара в договора и КЕВР да утвърди този разход“, посочи Начев.

Той бе категоричен – ако страната не се съгласи да сключи дългосрочен договор за следващите 10 г. с „Газпром“, няма да получим и 1 куб.м. до края на годината.

„Можем да проявим много голяма доза наивност“, посочи още Начев.

Енергийният експерт Красимир Манов хвърли огромна вина за сегашната криза в бившия вече енергиен министър от ИТН Александър Николов.

„Николов, известен като “Сашо кеша” е основният виновник да се стигне до тук. Той е човек на Слави Трифонов. Заедно със заместниците си нищо не разбира от енергетика и е основен виновник за този хаос. Новият щаб е поставен на амбразурата. Трябва да се вземат бързи и екстремни решения, защото опасността е да останем грубо казано без половината нужно ни количество“, посочи той.

По думите му решение има и то се крие в Турция. Страната ни може да получава природен газ от там. За да се случи това обаче отдавна трябваше да се направи междусистемна свързаност и да се договорят количества – нещо, което е било „проспано“ от ГЕРБ.

Вижте още:
Трайчо Трайков: Газът от Газпром би бил по-скъп от азерскияКметът на софийския район „Средец“ и бивш министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяв…Aug 5 2022skafeto.com

ЕК договори с Азербайджан удвояване на вноса на природен газЕвропейската комисия подписа меморандум за разбирателство с Азербайджан за удвояване вноса на природ…Jul 18 2022skafeto.com

След Румъния и Грузия също ще добива собствен природен газПотвърдените запаси от газ в находище в Кахети възлизат на 16 млрд. куб. м и скоро ще започне разраб…Jul 16 2022skafeto.com


loading...