вашингтон борисов

Бойко Борисов не бил посрещнат от официални лица във Вашингтон и това целяло да го унижи, делегацията ни кацнала на селскостопанско летище, липсата на червен килим и фанфари означавала, че САЩ никак не ценят България и др.

Фейсбук бе залят от подобни постове, написани главно от умни и красиви люде, но явно незапознати с протокола на Белия дом. По този повод политикът Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика, написа в социалната мрежа:

Всичко може, ама цялата тази буря от измишльотини по адрес пристигането на българската делегация във Вашингтон, е доста глупава и обижда държавата ни. Не е особен белег на опозиционност и критика към правителството да се дърдорят нелепости, че били кацнали на „селскостопанско летище“, че никой не ги посрещнал и пр.

Затова си позволявам да дам някои пояснения, като човек, който познава Америка и знае как се организират държавни посещения там:

1. Нашата делегация /оставям настрана небрежния, казано вежливо, начин, по който изглеждат министрите Дончев и Каракачанов!/ кацна на летището на Военновъздушна база „Андрюс“. Дори и без да се знае тази инфомация, всеки, който познава района, би разпознал това военно летище дори само от видеозаписа, който шества из ФБ, особено при положение, че в един кадър има и синята емблема на летището.

2. Обичайна практика е там да кацат чужди делегации в случаите, когато не пътуват с гражданските авиолинии, а със собствен правителствен самолет с какъвто пристига българската делегация. И папа Франциск при последното си посещение кацна на база „Андрюс“, и много други държавни и правителствени ръководители. Пак казвам, това зависи главно от обстоятелството дали пристигат с граждански авиолинии /тогава обичайно кацат на летище „Дълес“/, или са с правителствен самолет.

3. Що се отнася до посрещането, то е също по обичайния протокол на Белия дом – чужди премиери се посрещат на самото летище от някой зам.министър и командващия на въздушната база /когато се каца там/, а официалното посрещане се прави в Белия дом. Въобще, нека се отнасяме по-сериозно към такива теми. Важното е дали и какви резултати за България ще има тази визита и дали българската делегация ще демонстрира капацитет и компетентност да постигне нещо повече от едно рутинно посещение с рутинни теми от двустранните отношения. Предстои да видим.Това решиха Борисов и Тръмп: Ето го официалния документ от срещата на върхаНие, президентът на Съединените американски щати и министър-председателят на България препотвърждава…Nov 26 2019skafeto.com

Борисов към американския бизнес: Имаме значителен потенциал за инвестиции от САЩ, идвайте!Премиерът Бойко Борисов се срещна във Вашингтон с представители на американския бизнес, след като пр…Nov 26 2019skafeto.com

След срещата в Овалния кабинет и обещанията на Борисов: Създаваме център за натовски кораби във ВарнаЦентър за натовски кораби ще бъде създаден във Варна. Това стана ясно след срещата между българския …Nov 26 2019skafeto.com


loading...