Ден 100 от протестите и ново Великото народно въстание V се проведе този петък в София и някои други градове на страната. В Центъра на столицата мнозина носят стари календари, които събират пред камиона с озвучителната техника на площада пред триъгълника на властта. Причината е  изказване на председателя на народното събрание Цвета Караянчева от вчера, че били дарили стари календари на домове за възрастни хора, за да не ги изхвъляли, защото били с красиви пейзажи.

В триъгълника на властта присъстват хора от Русе, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Перник, Ловеч, Димитровград и други градове от страната. Повечето носят плакати с призиви за оставка на правителството.

„Тук съм тази вечер, за да ви покажа, че Европа ви вижда, че тя не е сляпа. Вижда вашите проблеми. Вие сами трябва да се справите с тях, но ние ще ви подкрепим. В моята страна Хърватска също има огромна корупция. Искам да си направя много снимки с вас тук днес, за да покажа на моите сънародници, че могат също да въстанат.

Това е обща битка. Корупцията не е само Хърватски проблем, не е само Български проблем. Корупцията трябва да спре навсякъде. Знам, че искате нормален живот, за вас и за децата ви, знам, че искате правосъдие. Борбата е наша. За съдбите ни.“, заяви от трибуната на протеста евродепутатът Иван Вилибор Синчич (Ivan Vilibor Sinčić), който излъчваше на живо в личната си страница във Facebook.

Към 19:30 на трибуната на протеста застана още един евродепутат – Пол Танг.

„Ако са застанали на пътя ни – да се махат! Европарламентът прие резолюция, която указва пълна подкрепа на българските граждани в тяхното право за протест и защита на мирната и законова държава.

Докато вие сте на улиците в София и в други градове на страната и света ние също се борим в кабинетите си, в които водим усилени преговори за това, че не трябва Европейският парламент да дава финансиране на корумпирани държави, на държави, в които няма свобода на словото.

Вашата битка е и наша битка. Нека се борим заедно, за свобода, за демокрация и за върховенство на правото“, заяви той.

Ден 100: Великото народно въстание V
Пол Танг в Европарламента

Евродепутатът Рамона Стругариу също се включи в протеста онлайн. Ето какво каза тя:

Въпреки, че нямам възможност да съм с вас искам да ви кажа, че победата която постигнахме в Брюксел е победа на всеки един от вас, който е площадите през последните дни. Никога не смятайте и не превръщайте политиците в герои, защото те не са герои. Те са там за да си вършат работата и тази работа е за хората. Политиците, които ви представляват трябва да са сигурни и отговорни за да имате независимо и работещо правосъдие. Те не трябва да се бъркат в работата му, но да са сигурни, че гражданите на страната получават правосъдие. Те трябва да се грижат за хората, а не да пълнят собствените си джобове. Най-силните във вашата държава сте вие и всеки един от вас решава нейното бъдеще. Румънците бяха на улиците почти 2 години преди да успеем да променим нещо, но ние устояхме и успяхме.

Когато за първи път имахме възможност да направим нещо бяха изборите за европейски парламент. Тогава хората отидоха и гласуваха за промяна. Вие трябва да защитавате вашите свободни медии и трябва да гласувате. Само по този начин ще имате наистина демократична държава. Винаги ще имате глас в Европейския парламент и ние сме тук,за да защитаваме това, което вие защитавате по улиците. Но помнете, че вашия силен глас е важен. Не подкрепяйте тези които лъжат, мамят и крадат. Гласувайте за честни хора, а не такива, които не уважават страната ви.

Имате нужда от нова политическа партия и нов лидер. Ако няма такива създайте ги, ако нямате подходящи лидери – изберете ги от тези, които са на площада. Вярвам ви. Вярвам във вашата сила, във вашата чест и вашата устойчивост. Ще победите. Ние ще бъдем на ваша страна, за да живеете в държава, в която мечтаете да живеете. Ще бъдем до вас. Бъдете силни. Законността и демокрацията не са неща които подлежат на преговори. Покланям ви се от Брюксел и се надявам скоро да бъда сред вас.

Към 19:40 на трибуната излязоха студентите, които вчера организирано заявиха подкрепа за протеста. Те заявиха, че са площада от ден 1-ви, но от вчера вече са категорични, че искат заедно и обединени да покажат, че младите хора в България искат промяна.

Инициатива „Правосъдие за всеки“ също взе участие във въстанието.

„Не искаме силните да ни налагат правила, а паразитети да ни крадат.
Господа, спрете да се правите на прости. Ние искаме правила, които да се спазват от всички.“

Въпреки силния дъжд множеството от граждани в триъгълника на властта останаха до шествие до храм-паметника „Александър Невски“, за което от трибуната на протеста призова проф. Велислав Минеков. Организаторите обявиха, че утре на площада с протестиращите ще бъде и евродепутата Клеър Дейли.

Към 21:40 протестиращите минаха през храм-паметника „Александър Невски“ и от там тръгнаха към сградата на БНТ. Имаше леки сблъсъци между гражданите и полицията пред вратата на телевизията. След около 5-10 минути блъскане, напрежението намаля. Дъждът не накара хората да си тръгнат. След края на „Панорама“, където гостува един от лидерите на протеста-Арман Бабикян, останаха пред сградата, скандирайки „Борисов, позор. Оставка и затвор!“.

loading...