Вера Су

Азотен тор се разсипва в морето при разтоварването на заседналия кораб „Вера Су“, алармира Епицентър.

Край Камен бряг късно снощи започна акцията по разтоварване на заседналия товарен кораб „Вера Су“, натоварен с азотен тор.

Малко след това акцията по претоварването е временно прекратена. Машината за пакетирането на азотния тор се е развалила, след което пренасянето на уреята е продължило чрез щипката на крана, като кадри, заснети през нощта, показват, че голяма част от азотния тор отива в морето.

От кадри, разпространени във „Фейсбук“ от специализираното издание Maritime.bg се вижда, че торът, който е в насипно състояние, се изгребва с копа тип „щипка“ и така частично се изсипва в морето.

Във видео на живо във Фейсбук от групата Maritime.bg показаха процеса по разтоварването на заседналия кораб, а потребители коментират, че опасността от екокатастрофа вече е съвсем реална.

Баржата, която трябваше да пренесе азотните торове, също е заседнала, съобщи междувременно БНТ. „Заседналата баржа е попречила на процеса на разтоварване“, заяви Пенко Георгиев, директор на историческия музей в Каварна. По думите му, вятърът, вълнението и лошото време ще усложни работата.

Според информация на БНТ целта на акцията е да се отнеме поне половината от товара от 3300 тона азотни торове, които е превозвал „Вера Су“, за да може да се вдигне носът и да се премести корабът.

Акцията по разтоварването започна след 7 дни изчакване на действия на собственика на плавателния съд и данни за изтичане в морето на товара от азотни торове, които имат силно вредно въздействие върху морските организми.

Едва в неделя бе официално издадена заповед на транспортния министър за спешни действия на администрацията заради риск за човешкото здраве и околната среда.

Вчера стана известно, че забавянето на официалната реакция най-вероятно е било причинено от първоначална заповед на началника на варненското пристанище, който въпреки риска от замърсяване е дал на собственика на кораба срок от 1 месец за изтегляне.

Според анализи на природозащитника и депутат в 46 Народно събрание Борислав Сандов и на морския еколог д-р Димитър Беров заплахата от изтичащия азот ще има трайни и сериозни последици за морския живот по българското Черноморие. Азотните торове предизвикват еутрофикация на водата – тоест, заради повишеното количеството на химическите вещества, участващи в минералното хранене на растенията, има засилена биологична продуктивност. Нарушава се балансът на микроорганизмите, има засилен цъфтеж на водорасли, по-младите риби се задушават, а възрастните и дънните губят хранителната база.

Замърсяването с азот е обект на множество нормативни актове, а товарът от 3 000 тона, които могат да бъдат изпуснати при очаквано морско вълнение, се равнява на годишното замърсяване от голям морски град което не е толкова концентрирано и поради това не вреди в толкова голяма степен.

Виж още:Голям товарен кораб заседна край Камен бряг (СНИМКИ)Кораб под панамски флаг, натоварен с торове, заседна край Камен бряг, съобщава прокуратурата. Под ръ…Sep 20 2021skafeto.com


loading...