Весела Чернева македония

Между България и Северна Македония има механизъм за намаляване на напрежението и за идентифициране на проявите на омраза. Този механизъм е ясно разписан в протокол между двете външни министерства от миналата година, но не се прилага. Тази позиция изрази в интервю за БНР Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика, съветник на бившия премиер Кирил Петков по външната политика. „Не можем да кажем, че няма достатъчно инструменти.“

„През последните месеци виждаме, че наистина има увеличаване на напрежението“, отчита Чернева. Тя допълни, че когато се стигне до такова покачване на напрежението, това допълнително прави живота на българите в РСМ по-труден.

„Видяхме български евродепутат, който заплашва македонски премиер с атентат. Такъв тип заплахи също не би трябвало да са част от двустранните отношения. Запазване на добрия тон и на приличието много повече биха помогнали на българите, които живеят в Северна Македония, отколкото този доста безотговорен подход.“

Привикването на посланика ни от Скопие Чернева оцени като „непремерен жест“, защото по думите ѝ „такива жестове се правят в изключителни ситуации“.

„Тази ситуация започва да ми изглежда като преднамерена. Траекторията на двустранните отношения, която върви спираловидно надолу, е много лесно. Трудната работа е обратната – да се създаде среда, в която такива неща да не се случват“, коментира Весела Чернева в предаването „Преди всички“.

След толкова години враждебност, нещата не може да бъдат оставени да се случват от само себе си, заяви тя и уточни, че към този момент няма оплаквания от българи от Северна Македония в Европейския съд по правата на човека.

„Подобен тип ескалация винаги се появява, когато замирише на избори“, подчерта Чернева. Според нея има партии и от двете страни на границата, които използват напрежението, за да си вдигат рейтинга.

„И се надяват да се захранват електорално. Нормалните хора се оказват по средата, притиснати от крайности от двете страни, и жертва на този натиск.“

Весела Чернева акцентира още върху процеси, „които ни отдалечават от сърцето на европейската интеграция и ни поставят в много маргинална позиция, която може да се замете, когато се занимаваме с двустранни свади“.


loading...