вестник Труд

Полицаи запечатват сградата, в която се помещава редакцията на вестник „Труд“, като за причина от Министерството на културата посочват неплатени наеми за над 130 хил. лева. Това става ясно от видео, публикувано в социалните мрежи от репортерката на изданието Биляна Веселинова, пише Дир.бг.

На място са десетки полицаи, както и съветникът служебния министър на културата Велислав Минеков Светослав Трайков, който показа заповедта за затварянето на сградата пред журналисти.

„Това е поредният случай, в който предишната власт си е създала държава в държавата. Десетина години стои тука една фирма и живее на държавна издръжка, не плаща ток“, подчерта Трайков.

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков обвини министерството в лъжа и е категоричен, че журналистите в редакцията ще започнат гражданско неподчинение.

„Каквото искат да правят, не мърдаме оттук. Това е гражданско неподчинение. Утре „Труд“ ще излезе на първа страница с това съобщение „Редакцията на „Труд“ обявява гражданско неподчинение“. Няма да мръднем, да дойдат с полиция, тя да ни изнесе. Да видят всички тези, дето се борят за свободата на словото, как администрацията на България начело с полицията тероризира един вестник“, каза Блъсков пред журналистите.

На страницата на изданието във Facebook от редакцията публикуваха и следното съобщение:

„Полиция заварди редакцията на „Труд“. Възможно е вестникът утре да не излезе.
Издевателствата и терорът над единствената свободна печатна медия са в апогея си. Днес копоите на Радев отново ще се опитат да изхвърлят вестник „Труд“ от редакцията му.
Абсолютно незаконно, разбира се. Без да се съобразяват с делото, насрочено за след месец. При 100% платени наеми. С всички фактури и документи.
Това представлява „промяната“, приятели.“

За акцията потвърди и президентът Румен Радев по време на консултациите с с ГЕРБ-СДС за съставяне на кабинет, след като председателят на парламентарната група Десислава Атанасова повдигна темата.

„Тази тема вече беше повдигната преди няколко месеца, даже имаше призив към мен от трибуната на парламента да взема отношение за тази медия. Но аз много пъти съм казвал, че не се бъркам в работата на изпълнителната власт. Спазвам строго Конституцията и никое правителство – било то служебно или редовно, не ми е подчинено. Доколкото знам, става въпрос за неплащани дълго време данъци. Това трябва да се провери“, отбеляза Радев.

„Вие още тогава, вместо да ме призовавате да реша случая, можехте да помогнете финансово на тази медия. Мисля, че имате достатъчно ресурс“, обърна се към представителите на ГЕРБ държавният глава.

Преди няколко месеца служебният министър на културата Велислав Минеков е изпратил уведомление до редакцията на вестника, че журналистите трябва да освободят офисите заради неплатени наеми.

Още от България


loading...