Радев пред паметника на Незнайния войн ветото на президента

Парламентът се съобрази с ветото на президента по закона за извънредното положение. Народните представители заседаваха почти два часа и половина извънредно, предава Епицентър.бг.

Президентът Румен Радев върна за ново разглеждане част от текстовете на новия Закон за действие по време на извънредно положение.

„За“ повторното приемане на разпоредбите гласуваха 14 народни представители, „против“ – 118 и „въздържали се“ – 56, с което те бяха отхвърлени, а ветото прието.

В този случай разпоредбата на правилника предвижда, че ако върнатият закон не получи необходимото мнозинство и са оспорени само отделни текстове, се гласуват само оспорените и свързаните с тях текстове. Така депутатите преминаха към повторното им разглеждане и отхвърлиха текстовете, свързани с наказанията за невярна информация за разпространението на заразна болест и разпоредбите за необосновано високи цени.

Законът за извънредното положение беше приет във връзка с кризата с коронавируса. Депутатите първо приеха страната да обяви извънредно положение, след което пристъпиха към разписването на конкретен законопроект, в които има набелязани мерки как се действа в такава ситуация. Бяха разписани някои спорни точки, като предложението за таван на цените.

В изказването си от парламентарната трибуна председателката на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова каза, че представителите на управляващата партия ще подкрепят ветото.

Изправени сме пред невидима заплаха, ще подкрепим Радев, макар че не сме забравили как сне доверието си от кабинета, не пропусна да отбележи тя.

„Няма как да се забрави, че преди месец държавният глава неочаквано и немотивирано сне доверието си от правителството. Споменът за ироничните забележки и вирусологичните разсъждения от 3-ти март също е ярък. Фактът, че предложеният текст за параграф 12 е на БСП и ние го подкрепихме, след първоначално, отхвърляне заради желанието да се приведе по-бързо в действие Законът за извънредното положение. Но анализите ще оставим за бъдещето. Сега е време за незабавни и решителни мерки, за да дадем пример. Бог да пази България!“, посочи д-р Дариткова.

„Изправени сме пред голямо предизвикателство като народ. Постоянно се чуват призиви за единство. Същевременно Законът за извънредното положение преобладава от ограничения, рестрикции, ограничаване на права”, заяви в изказването си от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова. И допълни, че кредитът на доверие, даден на правителството, не е бил оправдан. Според Нинова в този закон не се казва как ще се осигурят най-необходимите мерки за маски и дезинфектанти, липсва ангажиментът за обещаните допълнителни 1000 лева на лекарите и медицинските работници.

Корнелия Нинова зададе въпрос и за Държавния резерв. „Дали пък в резерва няма липси”, попита тя. „Ще искаме от вас национален социално-икономически план от правителството за последиците от кризата“, призова лидерът на левицата.

Винаги е време да се говори за демокрация, винаги е време за свобода на словото, това е достижение на последните 30 години, изтъкна Александър Симов от БСП. И припомни: „Едно единствено изречение, произнесено в почивните дни, което гласеше „Сега не е времето да говорим за демокрация”, много повече ужаси хората, отколкото която и да е фалшива новина, в който и да е сайт за фалшиви новини.“

Атаки към държавния глава обаче не липсваха. Поде ги ВМРО.

Няма как да подкрепим ветото на президента в частта на фалшивите новини, заяви депутатът Александър Сиди. „Ние от ВМРО сме „за“ борбата с фалшивите новини и затова не можем да подкрепим президента“, продължи Сиди.

„Изненада е, че президентът върна текстове на БСП и това напомня на 1984 година, но не по Оруел, а по Живков“, заяви още депутатът от ВМРО.

„Във време на криза, на извънредно положение, каквото не е имало от Втората световна война насам, да се опиташ да извлечеш политически дивиденти, най-малкото не е мъдро. Това правим ние всички последните три дни – и политиците в тази сграда, а и тези извън нея. Няма как да подкрепим ветото в частта му за борбата с фалшивите новини. Фалшивите новини са изключителен бич за съвременното ни общество“, каза Сиди.

От „Атака“ пък заподозряха сделка.

„Ние от „Атака“ призовахме, когато приемахме Закона за извънредното положение за единение. А едно единение не трябва да намирисва на сделка, а такава явно има“, каза Павел Шопов.

Сутринта депутатите от правната комисия решиха да бъдат уважени аргумените на държавния глава.

Единодушно, с 19 гласа „за“, водещата парламентарна комисия по въпроса със Закона за извънредното положение – правната, подкрепи ветото на президента Радев върху текстовете за спекулата и фалшивите новини, приети с преходни и заключителни разпоредби в закона.

Останалата част от закона обаче беше одобрена, че ще влезе в сила от 13 март, т.е. от началото на едномесечното извънредно положение.

Красимир Ципов (ГЕРБ) обеща народните представители от партията да подкрепят президентското вето.

Що се отнася до фалшивите новини (в Наказателния кодекс, чл. 326) и какво е „невярна информация“, Ципов заяви, че такава формулировка имало на други места в кодекса (чл. 260в, 350а). Той обаче добави, че ГЕРБ ще гласува против и подчерта, че в пленарна зала партията щяла да каже на българските граждани, че терминът „невярна информация“ си го има сега и в други законови текстове.

От страна на БСП, депутатът Крум Зарков заяви, че социалистите ще подкрепят изцяло ветото на президента – и за т.нар. фалшиви новини, и за спекулата. Той обеща, че БСП скоро ще внесе нови предложения специално за спекулата. Зарков уточни, че дотук се стигнало заради „изнасилената процедура“ . От името на ДПС, Йордан Цонев заяви, че ДПС ще подкрепи ветото.

Това бе 20-ото вето на държавния глава и първото му за 2020 г., напомня „Фокус“.

Последното беше наложено на 26 юли 2019 г. върху Закона за военното разузнаване. Сред законите, на които държавният глава наложи вето са: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, Закона за банковата несъстоятелност, Закона за приватизация и следприватизационен контрол, на Административнопроцесуалния кодекс, Закона за държавната собственост, както и Закона за корпоративното подоходно облагане, върху Изборния кодекс и върху ратификацията на закупуването на F-16.

Още от България


loading...