бойко борисов

ГЕРБ направи изненадващ завой в позицията си срещу свалянето на ветото за еврочленството на Скопие в този момент. Само часове преди вота на недоверие към кабинета „Петков“, лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че е помолил народните представители да гласуват „за“ френското предложение, което цели да отмени пречките по пътя на Северна Македония към ЕС. Лидерът на партията се обърна към своите депутати с уверението, че вярва в тях.

И призова премиерът по-бързо да придвижи процедурата в Народното събрание след решение на Министерския съвет. Борисов нарече Кирил Петков „лъжец“ и „страхливец“ заради това, че в Брюксел се е оправдал с опозицията и ГЕРБ, че не може да вдигне ветото.

„Аз водих разговори с депутатите от ГЕРБ и съм ги помолил, ако ми вярват, да подкрепят предложение. Ако все пак се осмели този страхливец и лъжец, който вчера само лъга и само обясняваше колко не го е срам, но ако се престраши, ще има 59 депутати в подкрепа на даване на „зелена светлина“ на Северна Македония и Албания.“, обяви Борисов.

„Така че, да си свика веднага МС, да даде предложение, да дойдат в парламента, като знам, че на ДПС Кючук е докладчик по темата и те в това отношение нямат мърдане, има огромно болшинство заедно с ДБ и тях. Не се страхувай, колега, защото, ако не се случи, ще се обърне риториката и мафиотът ще станеш ти. Не се страхувай, ела в парламента“, подкани лидерът на ГЕРБ премиера.

„Съгласен съм с президента, че френското председателство е дало най-добрата рамка, по-добра не може да се направи“, добави Борисов.

Той развенча твърденията и опасенията, че с отстъпление си продаваме историята, в което много хора били заблудени.

„Какво предателство има в това двата народа да са в една общност?“, възмути се Борисов, като добави, че това е за предпочитане, вместо „младите да се бият по социалните мрежи“.

„Не се продава историята, ясно е казано, че всички теми са записани в протокола“, обори той подобни тези. „И да не удовлетворява напълно двете страни, но е крачка напред в разширяването“, допълни той.

Борисов наблегна на нуждата от вземане на непопулярни, тежки решения, пред които се изправя всяко правителство.

„В момента Западът, НАТО, Европа, евроатлантическите партньори, искат разширяването на Балканите. Аз не мога да си представя как премиер по най-важната тема за Европа, за Америка, за нас, той казва, че не я е чел. А вчера отново излъга, че ще отиде на Съвет и ще обвини опозицията и ГЕРБ, че някой му пречи да внесе предложение от МС в парламента. Кой е тоя някой? Кой му пречи. Защо е тоя страх? От кого се страхува? Той забравя, че ние имаме много приятели на Запад и там ни казват, че той ще се крие, ще се крие, докато ние не свършим тази работа. Ние, за разлика от него, не сме толкова смели, но знаем да си гледаме работата и да си пазим партньорите“, отсече Бойко Борисов.

„Точно в работата на българското и северномакедонското правителство не е свършено нищо, не е надградено нищо за 6 месеца. Протоколът даже не е подписан. Евтиният пиар, че литкат на самолетче, нула, нула, всичко е нула“, обвини той.

„Кирил Петков си позволява да лъже в Брюксел, че на Слави Трифонов министърката му пречи, че ГЕРБ му пречи на честното и лъжливо момче, и който не е с него, е мафия“, възмути се лидерът на ГЕРБ.

„За какъв Балкан, за каква Европа говорим ние. И тук искам да питам: Защо се страхува? Парадокс, сега разбирам, че е свикана днес комисията по външни въпроси в 15 часа, когато е заседанието на правителството. Абе, човек, стига се страхува. Всеки може да викне две-три хиляди души агитка и да си говори пред нея, ела в парламента, ела в комисията, кажете какво ще направите в протокола, защо лъжете, че друг ви е виновен“, възнегодува Борисов по адрес на Кирил Петков. И припомни, че вотът на недоверие е демократична парламентарна процедура.

Лидерът на ГЕРБ изрази и благодарност към БПЦ и Светия синод, която приветства вдигането на схизмата над църквата в Северна Македония.

„Благодаря на патриарха, на владиците. Те направиха това, което ние днес правим“, каза Борисов.

„Ние няма да останем в тъмната страна на Евроазия, няма да допуснем путинизация, или както го наричат“, заключи още лидерът на ГЕРБ.

Още за политическата криза


loading...