Вече няма значение кой печели изборите

„Вече няма значение кой печели изборите“ е коментар на Петя Владимирова в „Дневник“. Публикуваме го без намеса.

Парламентарната република в лицето точно на парламента в сряда поднесе прецедент, който направи видима новата „политическа“ мотивация на народните избраници, когато с гласовете си решават кой да управлява институциите на държавата.

След като лидер на парламентарна партия и парламентарна група – Корнелия Нинова – заявява от трибуната, че групата на БСП няма да подкрепи нито един от кандидатите за председател на Антикорупционната комисия и посочва мотивите, а в последвалото гласуване почти половината депутати от съответната парламентарна група гласуват обратно, естествено стои въпросът какво става с партийно-парламентарната демокрация. От какво са мотивирани 27-те депутати?

Харесват Цацаров и гласуват по съвест?

Но изборът му беше обезпечен и без техните гласове и можеха да останат лоялни на партийното решение. Нали по публичното поведение на депутатите, избирателите на всяка партия преценяват дали заслужават доверието им. И няма значение какъв е водещият мотив на тези 27 депутати да предпочетат Цацаров, бламирайки лидера си – дали зависимост и обвързаности, от които се ражда страхът от репресивната власт, или е друга причината. Фактът е без прецедент.

И все пак една хипотеза надделява логически. Очевидно е много трудно да останеш лоялен на партийното решение, когато се налага да покажеш позиция с гласа си не за кого да е, а за главен прокурор, който с промяна на поста не само запазва власт и влияние, но ги уголемява с възможностите на КПКОНПИ да унищожи когото си реши дори само като запорира имуществото му. Като същевременно пак той е осигурил наследника си (Иван Гешев), който ще разполага с най-голямата в държавата процесуална власт.

Неподчинението на партийното решение на БСП легализира публичната тайна, че поне от няколко години парламентарната държава я управляват не партиите с техните лидери и не номиналните властници, излъчени от парламента – премиер и правителство, а паралелна структура, в която силна роля има главният прокурор. В нея парламентът, а понякога и премиерът, са фигуранти, изпълняващи волята й. А кои са останалите в паралелната структура? Ами онези, които постоянно остават или недосегаеми, или винаги чисти от проверките на прокуратурата и КПКОНПИ – като бизнесмените Пеевски и Доган.

Инстинктът за самосъхранение на 27-те депутати надделя над партийната лоялност, защото си дават сметка кой е реалният властелин: който може да посочи и осигури избора на Гешев сред полицейски блокади, граждански протести и с пълно игнориране на възраженията на президента.

Така че в парламента зрелищно умря клишето-предуреждение, което отправят кристално чистите антикомунисти („Внимавайте как гласувате да не докарате комунистите“).

Пред мощта на реалния властелин парламентарната република влиза в ново измерение, в което няма значение как гласуваме и кой печели изборите – той ще бъде следващият фигурант за попълване в паралелната властова структура.

Още Коментари

Виж още:Ляв депутат: Нинова разцепи БСП, това е факт (ВИДЕО)Има разцепление в БСП, но този факт ще стане ясен и видим след месеци, а сега е видно, че има разцеп…Dec 12 2019skafeto.com

Червено разцепление: Ето кои 27 депутати от БСП не спазиха повелята и гласуваха за ЦацаровИзненадващо 27 народни представители от ПГ на БСП подкрепиха кандидатурата на Сотир Цацаров за предс…Dec 11 2019skafeto.com

loading...