Людмила от Ергенът

Скулптурата „Викът на украинската майка“ беше издигната в Княжеската градина в София точно срещу Паметника на съветската армия, предава Дир.бг.

На представянето на скулптурата присъстваха интелектуалци, творци и граждани, които споделиха своята позиция за войната в Украйна и за Паметника на съветската армия. Събитието премина при засилено полицейско присъствие.

„Тази дребна фигурка ще противопоставим срещу грандиозния монумент – Паметник на съветската армия“, казват организаторите на събитието.

Идеята е на Христо Илиев-Чарли, а до него застават Георги Стоев-Джеки и скулптора Неделчо Костадинов. Пластиката е създадена преди близо два месеца, едва два дни след началото на войната.

Поставянето на скулптурата предизвика бурни реакции в социалните мрежи, въпреки добрите намерения. Дори в групите за подкрепа на Украйна се появиха негативни коментари, свързани с естетиката на скулптурата. Някои дори я сравниха с „орк“ и „зомби“. Други смятат, че целта е не да се предизвика съчувствие, а отвращение от каузата на Украйна и украинските бежанци.

Почитателите на творбата пък я сравняват с „Викът“ на Мунк и „Герника“ на Пикасо.

Виж още:Мрежата настръхна! Бежанка от Украйна: Българите са абсолютно тъпи и ограничени (ВИДЕО)Вълна от гняв се надигна във Фейсбук срещу бежанка от Украйна, която се изказва изключително обидно …May 11 2022skafeto.com


loading...