3616 заразени

Много вируси, които причиняват остри респираторни заболявания, се разпространяват по-добре през студените месеци. Сред факторите, които допринасят за това, са прекарването на повече време с повече хора на закрити места, които често не са достатъчно добре проветрени заради ниските температури навън. Това съобщават от Министерството на здравеопазването (МЗ) на страницата си във Фейсбук, пише Дир.бг.

Значение имат и фактори като по-дългото оцеляване на някои вируси при ниска температура, както и по-ниската влажност на въздуха през студените месеци, която прави лигавицата на носоглътката по-суха и по-чувствителна.

Сезонността е често срещано и добре познато явление при респираторните патогени. Наблюдавана е и при известни вече на науката коронавируси.

„Вероятно тези фактори имат значителна роля и при разпространението на SARS-CoV-2. Като цяло обаче разпространението на SARS-CoV-2 се наблюдава в почти всички страни по света, независимо от сезона. Причината е че много хора са лесно податливи на заразяване с новия пандемичен патоген“, посочват учените от института „Роберт Кох“.

Ето защо трябва да спазваме общите противоепидемични мерки като носене на предпазна маска за лице, спазване на физическа дистанция и учестена дезинфекция. За да се предпазим от тежко протичане на заболяването, е важно да ни бъде поставена ваксина срещу COVID-19, призовават от здравното министерство.

Виж още:Официално: МЗ обяви симптомите на Делта вариантаПредпазват ли ваксините от Делта варианта на COVID-19? Данните до момента показват, че както ваксина…Oct 11 2021skafeto.com

Акад. Богдан Петрунов: Тревожно е, че някои прекарват делта варианта безсимптомноНяма никакво съмнение, че третата доза ваксина ще бъде необходима, но без да се бърза. 8-10 месеца с…Sep 8 2021skafeto.com


loading...