Владимир Русяев

Първият секретар на руското посолство в София, който бе изгонен от България заради шпионаж, се казва Владимир Русяев, твърди украинският сайт obozrevatel.com.

В статия посветена на „лова на руски шпиони в България“ журналистът Игор Соловей пише, че Русяев е заемал пост в дипломатическата мисия на Русия у нас, който традиционно се ползва за прикритие от руското военно разузнаване-ГРУ. Според разследването на Соловей Русяев е сменил на поста друг офицер от ГРУ в посолството в София Александър Горенков.

Припомняме, че спецпрокуратурата обвини руски дипломат в шпионаж, но тъй като той се ползва с дипломатически имунитет не може да бъде задържан от българските власти. От официалните съобщения на Министерство на външните работи от последните дни става ясно, че шпионинът е първи секретар на руското посолство, чието име не се споменава.Уличеният в шпионаж руски дипломат още е в БългарияУличеният в шпионаж руски дипломат не е напуснал България вчера, затова е обявен за персона нон грат…Oct 29 2019skafeto.com

Още в петък Външно е поискало от Москва да отзове до понеделник своя дипломат, действал като съвременен Щирлиц. В крайна сметка дипломатът не напуснал територията на България и това наложило София отново да привика руския посланик Анатолий Макаров и да му връчи нота, според която въпросният служител на посолството трябва да напусне страната до утре сутринта. Първият секретар е обявен и за персона нон грата.

Според българските власти дипломатът разузнавач се е срещал с български граждани и е събирал класифицирана информация за държавата, ЕС и НАТО. Давал им пари, сред клиентите му бил даже ръководен служител с достъп до класифицирана информация.

Според obozrevatel.com пред приятели Русяев никога не е крил своята съпричастност към ГРУ, особено по приемите в посолствата на приятелски страни, където се трудят много негови съкурсници от военните училища. Владимир Русяев е участвал в много мероприятия на руското посолство в България.

Последните му изяви са били на детски танцов фестивал през август и лекция в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 21 октомври т.г. на тема: „Практически аспекти на дипломатическата кариера“.Русия се закани на България заради изгонването на руски дипломатРусия ще предприеме ответни мерки във връзка с изгонването на руски дипломат от България. Това преду…Oct 29 2019skafeto.com

Разкритият от ДАНС и спецпрокуратурата руски шпионин е присъствал като официално лице на празнуването на Деня на победата – 9 май 2019 година в Стара Загора. “Тази победа стана възможна благодарение на единството на народите и държавите по света“, казва пред русофилите Русяев, цитиран от сайта stzagora.net. Там офицерът от ГРУ под прикритие е и сниман.

Шпионският скандал между България и Русия избухна само седмица след като външният министър Екатерина Захариева разговаря в Москва с руския си колега Сергей Лавров. Това бе първо посещение на български външен министър от 8 години насам.

loading...