влака София-Варна

Човешка намеса е една от версиите, по които се разследва пожарът във влака София-Варна преди два дни. Той е обхванал един от вагоните „необяснимо“ бързо – само за три минути след потеглянето от гара Каспичан, като влакът се е отдалечил не повече от 1.5 км от самата гара. Това обясни пред БТВ заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски.

„Все още продължават проверките. Вагоните са изнесени към гара Горна Оряховица, там ще има проверки и на ходовата част, където са съмненията за възникналия пожар“, заяви още заместник-министърът на транспорта. Папукчийски благодари за бързата реакция на пожарникаря, който се е оказал случаен пътник в злополучния вагон, както и на екипа на влака, извели само за три минути пътниците.

Подвижният състав на БДЖ е на възраст между 40 и 25 години, затова е наложителна сериозна модернизация, а не само капитални ремонти, заяви Папукчийски. Затова БДЖ е подготвила процедура за модернизация и капитални ремонти на 120 пътнически вагона, които да се движат с 140 до 160 км в час и да предоставят по-добри условия.

В последните два месеца всички 15-те локомотива „Сименс Смартрон“, които са били спрени, вече са въведени в експлоатация. Възстановени са и голяма част от дизеловите мотриси „Дезиро“, така че имаме 100% покритие на локомотивния парк, отчете Папукчийски. Чувствително е намалено времето на закъснение – 94% от графика се изпълнява навреме, като закъснението средно дневно е 210 минути при над 1000 минути преди няколко месеца. По отношение на хигиенизирането все още имало какво да се желае. Папукчийски успокои, че вагоните се третират срещу дървеници по специална технология за дезинфекция.

В плана за възстановяване и устойчивост е предвидена огромна инвестиция за изцяло нов подвижен състав. Тя е за закупуване на 7 двуетажни влака, 20 пуш-пул влакове, 35 мотриси и 14 маневриращи локомотива.

Виж още:Пожарникар сред пътниците пръв натиснал ръчната спирачка на горящия влак и спасил хоратаПриключи гасенето на влака, който се запали вчера вечерта в района на Каспичан. Все още се изясняват…Nov 4 2022skafeto.com


loading...