Хампарцумян Лукойл вноса и износа на нефтопродукти

Депутатите от енергийната комисия подкрепиха за първо четене предложението на ДПС за нов закон, който да контролира вноса и износа на нефтопродукти и суров петрол от Русия, предаде БНТ. С него се забранява и износът на продукти, произведени в България. Според министерствата на финансите и икономиката обаче това не само ще се отрази негативно върху целия брутен вътрешен продукт, но също така ще подлежи на санкции заради некоректно изпълнение на европейски регламенти.

Ако бъде приет окончателно, законопроектът ще влезе в сила от 5 декември тази година и ще важи до 31 декември 2024 г.

„Предлагаме режим на облагане по ДДС и акцизи, който да гарантира внасяне в бюджета на дължимите вноски в кратък срок, което да позволи събирането на пари за компенсациите заради високите цени на горивата“, каза Рамадан Аталай от ДПС.

От министерството на финансите обясниха, че европейските регламенти не забраняват износа на нефтопродукти произведени в България независимо дали суровината е руска.

„Независимо дали България ще вземе решение за забрана на внос или не, засегнато лице може да се позове пряко на регламента за защита на своите интереси и да осъди държавата за щети заради неправилно прилагане на регламента“, обясни Людмила Петкова, служебен зам.-министър на финансите.

Решението не е дали България да изнася, а дали да работи на територията ѝ тази рафинерия или не, добави министърът на икономиката Никола Стоянов.

Според прогнозите на изпълнителната власт заради закона за забрана на износа на нефтопродукти, ще има проблем и с дизела у нас.

„Поради недостиг на дизел България няма откъде да внесе, освен той да бъде произведен от рафинерията на „Лукойл Нефтохим Бургас“, каза Христо Алексиев, служебен вицепремиер по икономическите въпроси.

Депутатите от енергийната комисия отложиха за друг път решението дали да продължат компенсациите за потребителите заради високите цени на горивата на дребно.


loading...