Военните планове на България

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Западните лидери разпознават мобилизацията в Русия като сериозна заплаха. Натискът на Путин върху Украйна ще се усилва и ще гони слабите звена, за да спечели на всяка цена войната. Това отбеляза бившият военен министър Бойко Ноев пред БиТиВи.

Според него войната на Русия в Украйна е показала, че военните планове на България, а и на НАТО са остарели. България да не вади на масата плановете, които са били актуални отпреди 10-15 години, призова той.

„България е още една зависима от Русия страна“, изтъкна Бойко Ноев и добави, че се отличаваме освен със своята зависимост и васалност спрямо Русия, и със своята уязвимост. Когато излъчваме страх ставаме плячка за Кремъл, предупреди той.

Той обаче не смята, че е дошъл моментът президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност заради частичната военна мобилизация в Русия.

Войната в Украйна не върви добре за Путин. Путин не постига целите, които си постави в самото начало, коментира още бившият военен министър самия ход на бойните действия. Според него мобилизацията, която се провежда в Русия, е мотивирана от наратива срещу колективния запад. Войната за Путин не върви и неговото обкръжение създава чудовището национализъм. Руските националисти не може да допуснат Русия да загуби войната, изтъкна Ноев.

Освен мобилизацията и опитите на Путин да спечели войната на всяка цена, загубата означава политическа смърт за него, посочи бившият военен министър.